Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Minulý týden udělal škarohlídům čáru přes rozpočet, když v pondělí cena zlata na chvíli vyletěla na neuvěřitelných 2 140 dolarů za unci. To tu ještě nebylo! Nicméně cena se zde zdržela jen chvilinku a brzo klesla na hladinu 2 080 dolarů. I to je rekordní cena. Během dalších dnů zlato korigovalo a ve čtvrtek bylo na hladině 2 035 dolarů za unci. I to je hezké. Před třemi měsíci jsme byli u 1 920 dolarů za unci, takže slušný zisk s malým rizikem.

V korunách jsme viděli podobný vývoj. V pondělí ráno jsme se přiblížili k 48 tisícům korun za unci, aby ve čtvrtek cena klesla lehce pod 46 tisíc Kč za unci. Vzpomínáte na ty, kteří tvrdili, že nebudou zlato nakupovat, když je drahé, když bylo na 40 000 Kč? Zlato přitom není bitcoin, který dnes sice stoupá nahoru jako blázen, ale nikdo nemůže vyloučit, že za rok bude bezcenný. Stačí jen větší regulace ze strany centrálních bank a bude vymalováno. To u zlata nehrozí, když ho mají centrální banky ve svých rezervách a obchodují s ním.

Co stálo za rekordním skokem ceny zlata? Několik vzájemně se podporujících faktorů: 1) rostoucí přesvědčení trhu, že americká centrální banka bude muset v roce 2024 snížit své úrokové sazby; 2) některá významná jména z USA tvrdí, že v roce 2024 nastane v USA recese; 3) americká válečná loď byla napadena v Rudém moři, což vyvolalo obavy, že se do války v Gaze zapojí i Američané; 4) v Peru došlo k útoku na zlatý důl, což vyvolalo obavy o dodávky žlutého kovu.

Za korekcí ceny zpět stálo to, že se ukázalo, že obavy byly neopodstatněné. Navíc došlo ke změně očekávání ohledně prvního snížení úrokových sazeb. Zatímco v pondělí se s 60% pravděpodobností čekalo, že to bude v březnu, o pár dní později měl tento scénář jen 49% pravděpodobnost.

A aby toho nebylo málo, ke konci týdne se opět začalo mluvit o epidemii.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjde v USA zpráva o meziroční inflaci. Ta by podle mě mohla překvapit směrem nahoru, což by pro zlato byla špatná zpráva. Daleko důležitější bude středeční rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách. Myslím, že snad nikdo nesází na změnu sazeb. Ta přijde nejdříve na jaře. Spíše než čísla budou důležitá slova bankéřů. Pokud nedají dostatečně jasný signál, že sazby půjdou brzo dolů, cena zlata poklesne.

Technická analýza příštího týdne

Když se dívám na technické indikátory, vidím nákupní signály. Pro mě klíčové indikátory, jako jsou RSI a MACD. Oba říkají: „Nakupovat.“ Nicméně STOCHRSI varuje, že trh je překoupený a radí počkat. Jinými slovy, nákup zlata z pohledu technické analýzy je dobrým krokem, ale není jisté, zda právě dnes.

Z pohledu úrovní podpory a odporu vidím jednu u 2 016 dolarů a druhou u 2 054 dolarů. V tomto intervalu by se během týdne mělo zlato pohybovat. Když se dívám na nejbližší týden, indikátory naznačují, že první hranice směrem dolů je u 1 955 dolarů a směrem nahoru u 2 212 dolarů. To ukazuje, jak nestandardně velkou volatilitu nyní vidíme. Interval je extrémně široký.

Sečteno a podtrženo, technická analýza je optimistická, zatímco fundamentální spíše pesimistická. Největší pravděpodobnost pro nejbližší týden má proto scénář stagnace ceny.

Dlouhodobý výhled

Úrokové sazby už podle mě nevzrostou. Očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku během jara otočit směr. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank. Dolar už není ve světě financí tím, čím býval. Postavení USA jako jasného hegemona už není tak neotřesitelné, jako bylo před třiceti lety.

Proražení hladiny 2 200 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz