Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v pondělí prudce poklesla. Klesala i následující tři dny, čímž se vrátila na svůj 100denní průměr. V pátek se situace otočila a zlato začalo své ztráty umazávat, když se vyhouplo zpět nad 1800 dolarů za unci. I přes určité ztráty však zůstává vzácný kov v rostoucím obchodním kanále.

Proč zlato pokleslo? Zlato prudce pokleslo po zveřejnění zprávy, že americký prezident J. Biden opět nominuje J. Powella do čela americké centrální banky, což si trh přeložil jako příslib návratu k obvyklým úrokovým sazbám. Tento jev byl logicky doprovázen posílením dolaru a růstem výnosů amerických státních dluhopisů. Jsou to totiž spojené nádoby. Čím jsou výnosy výš, tím je zlato níž. Za vším přitom stojí očekávání, že by centrální banka mohla ve strachu z rekordní inflace zvýšit své úrokové sazby už v roce 2022 a pravděpodobně by to nebylo jen jedno, ale hned několik zvýšení sazeb. Ukazuje se tím, že inflace je pro zlato dobrá i špatná. Část lidí se inflace bojí, a proto zlato nakupuje. Část lidí naopak žlutý kov prodává, protože nenese žádné úroky. A ty mají růst. Tak si vyberte, do které skupiny investorů patříte.

Fundamentální analýza příštího týdne

Trh si počátkem týdne vyslechne projev šéfa Fedu. Ten by mohl více naznačit o dalších krocích centrální banky. Ve středu vyjde PMI pro průmysl. Data by měla vyznít dobře, což by mělo zlatu uškodit. Ve čtvrtek vyjdou žádosti o dávky v nezaměstnanosti v USA. Tady očekáváme růst, což by mělo zlatu naopak pomoci. V pátek vyjdou objednávky dlouhodobé spotřeby. Ty se nejspíš zhoršily, což by zlatu pomohlo. Fundamentální faktory tak signalizují větší volatilitu, ale v součtu by mělo zlato stagnovat až mírně růst.

Technická analýza příštího týdne

Podle Indexu relativní síly je zlato nyní v rovnováze. Tomu ostatně odpovídá i to, že je na dosah 100dennímu průměru. Index MACD doporučuje zlato k prodeji. Nicméně stačí málo a drahý kov se dotkne slabší hrany obchodního kanálu, kde by měl kurz korigovat. Z technického pohledu by tak mělo zlato stagnovat až mírně růst.

Fundamentální i technické faktory ukazují, že bude zlato v příštím týdnu poskakovat sem a tam, ale růst bude lehce převažovat.

Výhled pro konec roku

Při pohledu na trh se zlatem z většího nadhledu vidíme lehce klesající trend. Ten dává zlatu do konce roku prostor k pohybu v intervalu 1800 až 1900 dolarů za unci. Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné.

Vladimír Pikora

776 888 228