Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v posledním týdnu stagnuje. Pohybuje se kolem 100denního průměru. Byl zde sice pokus o oslabení, ale nevyšel. Bariéra (support) kolem hladiny 1760 dolaru za unci byla neprorazitelná a kurz se zde odrazil.

Zlatu pomohla britská centrální banka, když podobně jako centrální banka USA signalizovala, že v brzké době nezvýší své úrokové sazby. Z ECB bylo mezitím slyšet, že inflace je jen dočasná, což jinými slovy říká, že úrokové sazby také nezmění.

Po přepočtu na koruny korunová cena zlata v první polovině týdne klesala, aby ve druhé polovině týdne rostla. Stále je tak výrazně vyšší než třeba počátkem října. Tento vývoj byl dán velkými skoky kurzu koruny k dolaru. Zatímco počátkem týdne byl kurz nad 22,20 CZK/USD, koncem týdne byl u 21,90 CZK/USD. Vrtkavost kurzu byla z velké části dána překvapivě velkým zvýšením úrokových sazeb České národní banky.

Fundamentální analýza příštího týdne

V USA vyjde míra nezaměstnanosti, kde očekáváme mírný pokles. To ukazuje, že se centrální banka nebude muset bát zvyšovat své úrokové sazby. To je pro zlato nepříznivé. V úterý vyjdou ceny v průmyslu USA. Očekáváme stejné meziměsíční tempo jako minulý měsíc. To kurzem zlata asi nepohne. Ve středu vyjde spotřebitelská inflace, která vykáže akceleraci. To je pro zlato špatnou zprávou.

Technická analýza příštího týdne

Podle indexu relativní síly je zlato v rovnováze. Není ani překoupené, ani přeprodané. Zajímavý je pohled na MACD. Tento indikátor po dva týdny doporučoval nakupovat zlato. Teď vydal signál k uzavření pozice. Ale pozor stále neavizuje prodej zlata. Tím signalizuje pro nejbližší období stagnaci.

Sečteno a podrženo, technická analýza naznačuje stagnaci, zatímco fundamentální analýza mírný pokles ceny zlata. Čekáme tedy v nejbližším týdnu něco mezi stagnací až mírným poklesem ceny.

Výhled pro konec roku

Při pohledu na trh se zlatem z většího nadhledu vidíme lehce klesající trend. Ten dává zlatu do konce roku prostor k pohybu v intervalu 1600 až 1850 dolarů za unci. Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné.

Vladimír Pikora