Korunová cena zlata rychle roste

Za poslední měsíc se na trhu se zlatem v dolarovém vyjádření nic zásadního nestalo. Cena poskakuje v intervalu 2006 až 2077 dolarů za trojskou unci. Trh přitom nemá jasný trend. Zlato skáče podle toho, jaká právě vycházejí čísla, která signalizují další vývoj amerických úrokových sazeb. Vše, co signalizuje dřívější snížení, žene cenu zlata nahoru a obráceně.

V korunách však získáme jiný obrázek. Zlato letí nahoru. Zatímco počátkem roku bylo u 46 tisíc korun za unci, v polovině února jsem na 47 500 Kč. V meziročním porovnání je růst ještě vyšší. Před rokem se unce prodávala za 41 000 Kč. To znamená, že roční korunové zhodnocení činí 16 %. To je u tak bezpečného aktiva, jako je zlato, velmi pěkné. Obvykle totiž platí, že čím je aktivum rizikovější, tím má větší výnos. Tady je ale anomálie, kdy máme málo rizikové aktivum a vysoký výnos. To investoři milují.

Zlatu v poslední době ubližují spekulace, že bude muset americká centrální banka držet úrokové sazby výš po delší než očekávanou dobu. Přispěla k tomu slova šéfa americké centrální banky Jerome Powella. Ten tvrdí, že musí být se snižováním úrokových sazeb obezřetný. Stále více lidí tak zastává názor, že není třeba se snížením sazeb spěchat. Aktuálně to proto vypadá, že úrokové sazby v USA poklesnou až v květnu.

Na druhou stranu zlatu nahrává situace na Blízkém východě. Situace v Rudém moři není dobrá. Podobné to je s Gazou. Mnozí komentátoři už vidí rozšíření konfliktu i na Střední východ. Toto riziko brání zlatu v poklesu.

Z fundamentálního hlediska je květnové snížení sazeb v cenách zlata již započteno. Pravděpodobnost, že by se snížení sazeb ještě více odložilo, považuji za nepravděpodobné. To bych si spíš vsadil na to, že bude trh zaskočen a americká centrální banka sníží sazby už v březnu. Válka na Blízkém východě podle mě nepřinese v nejbližším měsíci nic nového. Trhy nebudou muset reagovat. Fundamentálně je proto podle mě prostor pro stagnaci až pro růst cen, pokud Fed nečekaně pohne sazbami.

Technické indikátory dnes doporučují zlato k nákupu. Zajímavé je, že to tvrdí jak při krátkodobém výhledu, tak při dlouhém výhledu několika měsíců. Technické indikátory jsou přitom tak přesvědčeny o své pravdě, že z 11 indikátorů, které sleduji, doporučuje nákup všech 11.

Sečteno a podtrženo, očekávám pro příští měsíc stagnaci až mírný růst ceny zlata. Pokud centrální banka trh překvapí, může zlato poskočit až nad 2 100 dolarů za unci.

Vladimír Pikora

Pro více informací mě kontaktujte na: vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228