Vývoj za poslední měsíc

Zlato během března výrazně zdražilo. Začínali jsme na hladině 2 082 dolaru za unci. Pamatuji si, jak si tenkrát mnoho lidí klepalo na čelo, když jsem říkal, že půjdeme výrazně výš. Tvrdili, že je zlato předražené a že by ho kupoval jen blázen. Dnes 4. dubna jsem přitom už na hladině 2 299 dolarů za unci. Takže za měsíc a čtyři dny se zlato zhodnotilo o více než 10 %. To je úžasný výsledek u tak bezpečného (konzervativního) aktiva, jako je zlato.

Situace často vypadá jinak, když se vyjádří v korunách. Jsme aktuálně na hodnotě 53 800 Kč. I v korunovém vyjádření zlato za měsíc a čtyři dny podražilo o více než 10 %.

Jen pro představu. Přesně před třemi lety stála unce 38 300 Kč. To je zhodnocení o více jak 40 %. Zlato má totiž dlouhodobou tendenci zdražovat. Na podzim roku 2005 jsme byli u hladiny 10 000 korun za unci. Jistě mnohé akcie za tu dobu vynesly víc. Ale toto není akcie, toto je zlato. Tisíciletími osvědčený uchovatel hodnoty.

 

Jaké jsou důvody, že zlato v současné době takto masivně zdražuje?

Těch důvodů je hned několik. Mezi hlavní patří hlad centrálních bank po zlatu. To ostatně vidíme i u naší centrální banky. Česká národní banka vloni zněkolikanásobila držení zlata a pokračuje v nákupech i letos. Postupně směřuje k cíli nakoupit do devizových rezerv 100 tun zlata a znovu vytvořit tzv. zlatý poklad. Ačkoli měl tento plán guvernéra Aleše Michla mnoho odpůrců, ukazuje se, že to byl geniální tah, na kterém banka slušně vydělává.

Dělají to ale i jiné banky. Velký nákup vidíme třeba u čínské centrální banky. Za tímto rozhodnutím stojí podle mě politika. Jestliže chce být Čína globální jedničkou i na finančních trzích, nemůže mít devizové rezervy plné dolarových aktiv. Tím by dávala USA ohromnou sílu. Proto chce zlato. To je dlouhodobý, osvědčený uchovatel hodnoty a není nikterak politicky zabarven.

Centrální banka plná zlata je opravdu neutrální a špatně vydíratelná. Pokud má navíc zlato doma a nikoli v zahraničí, jako mělo Rusko, nemůže mu ho ani nikdo v sankcích zmrazit. Případný útok na Tchaj-wan přinese proto slabší sankce Západu. Pokud si Západ vůbec na nějaké sankce troufne.

Ještě důležitějším faktorem je podle mě ale to, že se v USA očekává snížení úrokových sazeb. Většina investorů přitom dnes drží dluhopisy. Ty nesou velmi slušné výnosy. Až americká centrální banka sníží své úrokové sazby, ponesou nižší výnosy. Najednou přestanou být tak atraktivní. Proto mnoho lidí nakoupí zlato, což přinese jeho zdražení. Tak to alespoň fungovalo v minulosti. No a na to lidé sázejí i dnes. Ten, kdo naskočí na rostoucí vlnu dříve, ten více vydělá.

Navíc je tu i globálně velká poptávka jednotlivců. Mnoho lidí cítí, že svět už není tak bezpečný a přehledný jako dříve. Mnoho kotev společnosti už není jako kdysi. Umíte si třeba představit, že by USA nebránilo evropské členy NATO? Před deseti lety nepředstavitelné. Dnes se o tom běžně mluví jako o možnosti. Lidi proto hledají jistotu. A tu zlato přináší. Mnoho lidí se totiž nedívá na zlato jako investici, ale pojištění, že o peníze nepřijdou. Krom toho zatímco s domem se utíká špatně, s fyzickým zlatem snadno.

 

Technická analýza

V technické analýze sleduji 12 indikátorů. Ty na meziměsíční bázi říkají, že 7 sedm doporučuje nakoupit zlato. Zbytek mluví o překoupenosti. To může signalizovat rostoucí "S". Tedy, že ceny zkorigují, aby šly pak ještě výš.

 

Fundamentální analýza

Celý trh očekává, že v USA dojde ke snížení úrokových sazeb. Někdo sází na snížení sazeb ve druhém kvartále, někdo až ve čtvrtém kvartále. Ale neslyšel jsem o nikom, kdo by snížení sazeb vyloučil. To je argument ve prospěch vyšších cen zlata.

 

Závěr

Já se domnívám, že pokud americká centrální banka letos sníží své úrokové sazby, dostaneme se až nad 2 400 dolarů za unci. Nicméně objevují se i názory, že půjde zlato až na 2 600 dolarů za unci. To by znamenalo, že se ještě letos zlato zhodnotí o dalších 13 %.

 

Vladimír Pikora

vladimir@pikorainvest.cz

776 888 228