Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato překvapilo růstem. Nikdo nečekal, co se stane v Izraeli. Po šílených zprávách investoři hledali bezpečný přístav. Z 1850 šla cena na 1885 dolarů za unci. Vrátila se tak tam, kde byla naposledy koncem září. Při pohledu na cenu zlata ve větším časovém horizontu se tak vlastně ani minulý ani tento týden nic nedělo.

Zlato by rostlo po útoku na Izrael ještě více, kdyby se ukázalo, že to představuje válku v celém regionu až po Írán. To se zatím nestalo.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z pohledu fundamentální analýzy budou statistiky a prohlášení centrálních bankéřů druhotné. Klíčové bude to, co se bude dít v Izraeli. Vše, co bude indikovat riziko většího konfliktu, povede k růstu cen zlata. Strach bude zejména ze zapojení USA do konfliktu a z dalšího rozšíření konfliktu do Íránu a Saudské Arábie. To by změnilo rozměr války a cena ropy i zlata by mohla vyskočit hodně vysoko.

Makroekonomické prostředí bude podporovat růst cen zlata, protože zde budou indikátory zpomalení americké ekonomiky. Maloobchod výrazně zpomalí růst stejně jako průmyslová výroba.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza otočila názor na zlato. Z pohledu dnů očekává silný růst. Z pohledu týdnů však stále drží názor, že je dobré prodávat. Zlato by se podle technické analýzy mělo během týdne držet v intervalu 1840 až 1920 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, geopolitické, makroekonomické i technické faktory budou podporovat zlato v růstu. Rozsah růstu bude dán vývojem v Izraeli a v okolních státech. Čím bude konflikt rozsáhlejší, tím bude cena výš. Technická analýza tvrdí, že se budeme během týdne pohybovat v pásmu 1840 až 1920 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Úrokové sazby ještě vzrostou, ale jen na krátko, očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku během zimy otočit směr. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank.

Proražení hladiny 2 000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz