Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v první polovině týdne rostla, aby ve druhé polovině týdne mírně klesala. Od začátku týdne tak vzrostla jen zanedbatelně. Obrat trendu přinesla nová data o americké spotřebitelské inflaci. Ta se ukázala být nižší, než se čekalo. To vyvolalo obrat v očekáváních. Zatímco původně trh očekával, že na příštím zasedání zvýší centrální banka své sazby o 75 bazických bodů, nyní očekává nárůst jen o 50 bodů. To pomohlo rizikovým aktivům a málo rizikovým aktivům, jako je zlato, to naopak uškodilo.

Korunová cena zlata

Překvapení, že se americká inflace blíží ke svému vrcholu, torpédovalo dolar. Z kurzu nad 24 korunami za dolar se během chvilky dostal pod 23,50 CZK/USD. Korunová cena unce zlata proto během středy a čtvrtka poklesla z 43 tisíc na 42 tisíc korun. Tím byl umazán růst mnoha dní.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjde v USA průmyslová výroba za červenec. Očekáváme lepší data, což by mělo dodat rizikovým aktivům křídla a naopak torpédovat zlato. Koncem týdne uslyšíme projevy členů bankovní rady Fedu. Ti mohou překvapit oběma směry.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je nyní zlato v rovnováze. Kurz se vrátil na 50denní průměr a podle Indexu relativní síly není ani překoupený, ani přeprodaný. MACD však stále sází na další zdražení zlata.

Z nadhledu jednoho týdne tak čekáme protichůdné vlivy. Technické faktory poženou zlato k vyšším hodnotám a fundamentální k nižší. Z většího nadhledu proto čekám stagnaci.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Pro více informací volejte: 776 888 228