Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata přes víkend vyskočila k 1810 dolarům za unci. Tady však přišel obrat a zlato spadlo pod 1770 dolarů za unci, aby se následně vrátilo k 1790 dolarům za unci.

Korunová cena zlata se vyvíjela podobně. Z pondělních 41 800 Kč za unci poklesla až pod 41 000 Kč, kde se odrazila a pomaličku rostla k 41 400 Kč. 

Za pondělním propadem ceny zlata stály jednak technické faktory, kdy si část trhu vybírala zisky, a jednak fundamentální faktory. Nové statistiky ukázaly, že objednávky amerických továren překvapivě rychle rostou. To přivedlo trhy na myšlenku, že inflace ještě poskočí, a centrální banka bude muset zvýšit úrokové sazby více, než se původně myslelo, což by byla pro zlato špatná zpráva.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjde americká inflace. Očekávám mírné zpomalení, což vrátí do hry sázky, že centrální banka přestane rychle zvyšovat úrokové sazby a bude je zvyšovat jen pomalu. Ve středu rozhodne americká centrální banka o nastavení úrokových sazeb. Očekávám, že zvedne své sazby jen o půl procentního bodu, což je většinové očekávání trhu a nemělo by kurzem moc pohnout. Pokud by banka zvýšila sazby více, torpédovalo by to zlato.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory jsou optimistické a doporučují zlato k nákupu. Nicméně Index relativní síly je už dost vysoko, což znamená, že brzo prohlásí zlato za překoupené. Jinými slovy, není zde moc prostoru k růstu. Nejbližší bariéra je kolem 1800 dolarů a pak kolem 1820 dolarů. Překonat první bariéru nebude těžké, překonat druhou bude nejspíš nemožné. Očekávám zde "minové pole" opcí. Naopak směrem k nižším hodnotám bude bariéra kolem 1770 a 1750 dolarů. I tady platí, že překonat první nebude problém. Druhá bude těžko překonatelná.

Sečteno a podtrženo, událostí číslo jedna bude zasedání americké centrální banky. Podle mě zvýší své úrokové sazby v souladu s očekáváním trhu, což pro trh představuje prostor ke stagnaci až mírnému růstu. Pokud by centrální banka překvapila a zvýšila sazby razantně, cena zlata poklesne k 1750 dolarům za unci.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Tento fakt bude dlouhodobý růst ceny zlata brzdit.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz