Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata tento týden stagnuje. Nejprve klesla na 1940 dolarů za unci, aby následně vyskočila na 1960 a pak se zase vrátila k 1940. Ve čtvrtek večer kotví u 1970 dolarů za unci. Nějakým růstem bych to nenazýval. Vždyť minulý pátek bylo zlato ještě nad 1980 dolary. Kurz je zkrátka aktuálně dost vrtkavý a neudrží směr ani 24 hodin.

Podobné to je se zlatem vyjádřeným v korunách. Z pátečních 43 600 Kč jsme šli až na 42 800 Kč. Tady začal kurz růst, ale už ve čtvrtek jsme byli zpět. Nemá smysl mluvit o jiném trendu než o stagnaci v širším pásmu.

V pozadí neslaného, nemastného obchodování stála nejistota ohledně rozhodnutí americké centrální banky. Nová data z USA totiž ukázala slabost sektoru služeb. Jistota, že americká centrální banka opět zvedne své sazby, se vytratila. Na druhou stranu sazby zvýšily centrální banky v Austrálii a Kanadě. To drží ve hře sázky na růst i v USA.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjde v USA inflace. Očekávám mírné ochlazení růstu cen, což by mělo zlatu nahrát. Otázkou je, jestli to ještě stačí ovlivnit bankovní radu americké centrální banky. Ta totiž rozhodne už ve středu. Kdybych byl já centrálním bankéřem, tak bych sazby už nezvedal. Bál bych se přestřelení inflace. Pokud budou centrální bankéři uvažovat stejně, mělo by to zlatu pomoci.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza tvrdí, že v horizontu dnů může zlato ještě poklesnout. V horizontu týdnů by ale mělo růst. Můj dobrý pocit ze zlata drží Index relativní síly. Ten je neutrální až mírně pozitivní.

Z pohledu hladin podpory a odporu se zdá, že zlato bude během týdne poskakovat v intervalu 1925 až 1977 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, technické faktory slibují nejprve propad a pak růst cen, fundamenty signalizují spíš růst cen. Koncem týdne by tedy mělo být zlato výš než počátkem týdne.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo dokonce bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2200 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz