Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata počátkem týdne klesala z hodnot kolem 1 945 dolarů až na 1 915 dolarů. V druhé polovině přišla ale mírná korekce a zlato se dostalo na 1 925 dolarů za unci.

Naopak v korunách cena zlata rostla. Z hodnot kolem 43 300 Kč se dostala až na 43 900 Kč za unci. Korunová cena zlata tak byla nejvyšší od počátku června.

Na trhu se během týdne změnila nálada. Počátkem týdne se po trhu šířily názory, že úrokové sazby neklesnou hodně dlouho. To podpořilo dolar a výnosy dluhopisů. To znamená, že se část peněz z trhu se zlatem přelila do dluhopisového trhu. Nicméně to byla přehnaná reakce. Výnosy desetiletého státního dluhopisu USA se přiblížily nejvyšším hodnotám za 20 let. To v druhé polovině týdne umožnilo korekci ceny zlata.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z pohledu fundamentální analýzy bude trh hledat vše, co by řeklo něco o budoucích úrokových sazbách. Trh chce slyšet, že klesnou. Všichni vědí, že musí klesnout, jen jde o to, kdy snižování přijde.

Ve středu vyjde americká inflace. Tady se očekává citelný růst z 3,2 % na 3,7 %. To je pro zlato špatné. V polovině týden to proto vypadá na pokles. Ve čtvrtek vyjdou ceny v americkém průmyslu. I tady se čeká růst, takže opět špatně pro zlato.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu převažují indikátory doporučující v horizontu dní nákup zlata. Nicméně je to těsné. Indikátory k prodeji jsou také významné. Z pohledu týdne je však výhled jasně negativní. Takže to vypadá, že první polovina bude neutrální až mírně pozitivní a druhá polovina týdne bude negativní.

Sečteno a podtrženo, počátkem týdne čekám stagnaci až mírný růst následovaný výraznějším poklesem. Z pohledu týdne tak skončí zlato o trochu níže, než ho začne.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem centrálních bank.

Proražení hladiny 2 000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz