Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v pondělí rostla. Z 1945 se vyšplhala až na k 1975 dolarům za unci. Tady nastal obrat. V dalších dnech cena zlata poklesla na 1935 dolarů za unci.

V korunách zlato po většinu týdne víceméně stagnovalo kolem 42 500 korun za unci. Ve čtvrtek však po zasedání bankovní rady ČNB koruna mírně oslabila, což poslalo cenu zlata až k 42 800 Kč. Z většího nadhledu jsme se tak jen vrátili tam, kde jsme byli v polovině června.

V pozadí poklesu ceny zlata bylo několik faktorů. Tím hlavním bylo to, že ratingová agentura Fitch snížila rating USA. To vyvolalo výprodej amerických státních dluhopisů. Jejich cena klesla, takže výnos do splatnosti dluhopisů musel růst. A vyšší výnosy dluhopisů torpedovaly cenu zlata.

Dalším faktorem, který ublížil zlatu, byla dobrá data z trhu práce. To vnuklo investorům myšlenku, že by centrální banka mohla ještě jednou zvednout své úrokové sazby.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu budou klíčové proslovy vedení americké centrální banky. Očekávám, že si bankéři budou dláždit cestičku k vyšším úrokovým sazbám. Koncem týdne vyjde inflace a data z trhu práce. Očekávám mírný pokles inflace a pokles žádostí o dávky v nezaměstnanosti. Mix těchto dat bude neutrální. Trochu mi přijde, že americká inflace už klesla dostatečně a že není třeba na ni použít ještě větší kanón v podobě vyšších úrokových sazeb.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza říká, že z pohledu dnů má zlato ještě prostor k poklesu. K prodeji ho doporučuje Index relativní síly i MACD. Z pohledu týdnů je to podobné, i když tady už to není tak jednoznačné. MACD je jako jeden z mála indikátorů optimistický. Nejbližší hladina odporu je u 1980 dolarů a nejbližší hladina podpory je kolem 1920 dolarů za unci. V tomto intervalu by se mělo zlato během týdne pohybovat.

Sečteno a podtrženo, očekávám příští týden stagnaci až mírný pokles ceny zlata.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Výhled zlata trochu kazí to, že klesá pravděpodobnost recese v USA. To přistřihlo zlatu křídla. Směrem nahoru bude však zlato držet neutuchající zájem centrálních bank.

Proražení hladiny 2000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora