Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata až do středy víceméně stagnovala kolem hladiny 1650 dolarů za unci. Ve středu však přišel obrat. Americká centrální banka zvýšila své úrokové sazby více, než mnozí očekávali, což vyvolalo pozdvižení a cena se začala hroutit. Zastavila se až u bariéry 1620 dolarů za unci. Zde se zlato v minulosti už ale mnohokrát odrazilo. Uvidíme, jestli se bude situace opakovat. Dolarovou cenu zlata netorpédovalo jen to, že centrální banka zvýšila své sazby, ale i to, že signalizuje, že s růstem sazeb nehodlá končit. To hodně lidí otrávilo. Trh nyní sází na to, že na prosincovém zasedání zvýší centrální banka své sazby o půl procentního bodu.

Korunová cena zlata na rozdíl od dolarové mezitím rostla. Zatímco v pondělí byla kolem 40 300 Kč za unci, ve středu byla už kolem 41 000 Kč. V pozadí stál kurz koruny k dolaru. Za dolar jsme totiž platili stále více. Koruna slábla. Zatímco v pondělí jsme byli lehce nad 24,50 CZK/USD, ve čtvrtek se kurz už blížil 25,50 CZK/USD.

Fundamentální analýza příštího týdne

Fundamentální faktory budou trhem z velké části přehlíženy, protože mají nové zprávy z vedení centrální banky. Trh bude reagovat jen na extrémně překvapivá číslo. To v pátek zveřejněná nezaměstnanost nebude, když vzroste jen maličko. Zajímavá bude až ve čtvrtek zveřejněná inflace. Ta nejspíš ukáže akceleraci, což bude vodou na mlýn všem, kteří volají po vyšších úrokových sazbách. Výsledkem by měl být tedy další propad ceny zlata.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je to nyní nezvykle jasné. Všechny technické indikátory doporučují prodávat zlato. Nenašel jsem ani jeden indikátor s nákupním signálem. Proražením hladiny 1620 dolarů za unci se zlatu otevřel prostor k otestování další bariéry kolem 1600 a pak až kolem 1560 dolarů za unci. Tuto bariéru podle mě ale neprorazí.

Sečteno a podtrženo, za týden očekávám zlato níž než dnes.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz