1. února 2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Globální finanční trhy čekaly tento týden na zasedání americké centrální banky. Od pondělka do středy proto cena zlata víceméně stagnovala lehce pod hladinou 1930 dolarů za unci. Až zpráva, že americká centrální banka zvýšila své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a následný komentář guvernéra banky, výrazněji pohnuly cenou. Cena v první reakci vyletěla ke hladině 1960 dolarů za unci, aby během čtvrtečního odpoledne korigovala, vzala své zisky zpět a vrátila se ke hladině 1920 dolarů za unci zlata. Z většího nadhledu se tedy jednalo o bouři ve sklenici vody. Cena je v pátek jen nepatrně nižší, než byla v pondělí.

V korunovém vyjádření cena zlata v posledním týdnu poklesla. Z pondělních hodnot kolem 42 200 Kč za unci šla cena díky sílící koruně až na 41 700 Kč.

Co se stalo, že se kurz ve čtvrtek tak výrazně zvlnil, když centrální banka udělala to, co se čekalo? Byla to slova guvernéra banky J. Powella, který připustil, že asi začal disinflační proces. To znamená, že centrální banka avizuje, že inflace už nebude zrychlovat, ale zpomalovat, což je první signál ke snížení úrokových sazeb. Později však přišlo vystřízlivění z optimismu. Kurz dolaru začal sílit a s tím poklesla cena zlata. Zlato tak reagovalo inverzně na dolar.

Fundamentální analýza příštího týdne

Příští týden nevyjdou žádné zásadní statistiky. Trh se proto bude soustředit na méně podstatná čísla, jako jsou žádosti o dávky v nezaměstnanosti nebo index spotřebitelské poptávky. To znamená, že fundamentálně není nutné, aby se cena zlata měnila.

Technická analýza příštího týdne

Zatímco v předešlých týdnech byl podle technické analýzy výhled jasný a zlato mělo jít nahoru, nyní to tak jasné není. Pro mě klíčové indikátory, jako jsou index relativní síly a MACD, však stále doporučují zlato k nákupu. Nejbližší hladina podpory je 1895 dolarů za unci a nejbližší hladina odporu je u 1944 dolarů.

Sečteno a podtrženo, cena zlata by měla během týdne víceméně stagnovat.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jde u zlata jen o úrokové sazby. Ty v USA ještě vzrostou. To není dobrá zpráva pro zlato. Zlato žádné úroky nenese. Jenže toto je v ceně zlata už z velké části odraženo.

U zlata jde o vzdálenější budoucnost. Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Po ní přijde pokles úrokových sazeb. To nahrává zlatu. Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz