Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Ceny zlata během minulých dvou týdnů zažily zajímavý vývoj. Nejprve v úterý vystoupaly nad hranici 2 005 dolarů za unci, což je úroveň naposledy viděná v květnu. Tento vzestup uspokojil mnohé spekulanty, kteří si vybrali zisky, což vedlo k poklesu ceny na 1 970 dolarů. Avšak následující dny přinesly opětovný růst poptávky po zlatě, a cena se znovu přehoupla přes 2 000 dolarů, byť jen těsně. Druhý pokus o proražení hladiny 2 000 dolarů za unci však opět nevyšel. Mnoho spekulantů začalo ve velkém zlato prodávat. Jeho propad se zastavil až těsně pod hladinou 1950 dolarů.

V korunách byl vývoj podobný jako v dolarech. Cena unce zlata nejprve dosáhla 46 600 Kč, aby následně klesla k úrovni 44 700 Kč za unci. Vracíme se tak na úroveň z poloviny října.

Pokud porovnáme cenu unce zlata s cenou před rokem, zaznamenáme nárůst o 12 %. Vzhledem k nízkému riziku spojeného se zlatem, je toto zvýšení hodnoty významné. Z mého pohledu je proto zlato přitažlivější investicí než jiné alternativy.

Strach z vývoje v Gaze nebyl v poslední době hlavním hnacím motorem růstu cen zlata. Místo toho se trhy soustředily na očekávání týkající se dalšího vývoje úrokových sazeb v USA. Tato očekávání se promítla do cen dluhopisů a ovlivnila tak ceny zlata. Po zasedání Federálního rezervního systému (Fed) si trh vyložil řeč šéfa banky tak, že růst úrokových sazeb končí, což podpořilo zlato v jeho druhém překonání hranice 2 000 dolarů za unci. Trh tak ještě minulý týden předpokládal 95% pravděpodobnost, že Fed již nezvýší sazby a začne je snižovat již v červnu. Tento týden se vše změnilo, což stálo za poklesem zlata, a to když Fed varoval, že zatím není jisté, zda končí s růstem úrokových sazeb. Sami centrální bankéři tak vnášejí na trh nejistotu a neklid. Myslím, že kdyby mlčeli, prospěli by všem. Takto se týden co týden popírají a vytvářejí na trhu vlny.

Fundamentální analýza příštího týdne

V nadcházejícím týdnu uslyšíme další zbytečné projevy představitelů Fedu. Každý bude říkat svůj osobní názor, což přispěje k volatilitě. Nicméně v tuto chvíli jsou ve hře dva scénáře, a to, 1) že úrokové sazby půjdou ještě nahoru, 2) růst úrokových sazeb už skončil. Ve hře je tedy vše a v intervalu minulého týdnu najdeme oboje.

Technická analýza příštího týdne

Zlato prozatím ztratilo hladinu 2 000 dolarů za unci. Technická analýza ukazuje pro nejbližší dny pokles ceny zlata. Pro nejbližší týdny je však stále prostor k růstu. Z pohledu týdne vidím bariéru kolem 1940 a pak kolem 2010 dolarů. V tomto intervalu by se mělo zlato pohybovat.

Shrnuté a podtržené, očekávám další nestabilní obchodování dané nekonzistentními projevy členů vedení Fedu. Očekávám obchodování v intervalu 1940 až 2010 dolarů za unci, což víceméně odpovídá minulému týdnu.

Výhled pro konec roku

Úrokové sazby možná ještě vzrostou, ale jen na krátko, očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku koncem jara otočit směr. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank.

Proražení hladiny 2 100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz