Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato zažilo černý týden. Hned v pondělí spadlo z 1850 dolarů na 1830 dolarů za unci, což je nejnižší hodnota od počátku března tohoto roku. V následujících dnech už jen přešlapovalo na místě.

V korunách cena zlata poklesla ze 42 600 Kč na 42 300 Kč. To je hodnota, kde jsme byli naposledy ve druhé polovině srpna. Jinými slovy, v korunách nebyl propad tak výrazný jako v dolarech. Důvodem byl měnový kurz koruny k dolaru, který zafungoval jako tlumič.

V pozadí poklesu dolaru stál strach spekulantů z globální inflace. Tento strach podpořila i slova několika představitelů americké centrální banky, kteří připravují trh na zvýšení dolarových úrokových sazeb v listopadu nebo prosinci. Z mého pohledu se centrální banka chová naprosto špatně, pokud se bojí inflace, má zvednout sazby hned a nemá čekat. Navíc americká inflace není nikterak dramatická. Činí 3,7 % a centrální bankéři ji potřebují dostat na 2,0 %. Tam by inflace dospěla i se stávajícími sazbami.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pondělí dostane zlato nejspíš další zásah. Své projevy přednesou hned tři členové bankovní rady Fedu. Očekávám, že opět vyjádří svůj strach z inflace a budou dále dláždit cestu k dalšímu zvýšení sazeb. To pošle zlato opět dolů. Nicméně ve středu vyjde index průmyslových cen, který naopak ukáže pokles inflačních tlaků. To samé uvidíme u ve čtvrtek zveřejněném indexu spotřebitelských cen.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza je ke zlatu stále velmi přísná. Doporučuje ho prodávat jak v horizontu dnů, tak v horizontu týdnů. Tentokrát beru tuto informaci vážněji než obvykle, protože prodej doporučují jak Index relativní síly, tak MACD. Před zlatem tak stojí dvě hladiny podpory. První je 1800 dolarů. Tady se bojím, že nebude problém tuto hladinu problém prorazit. Druhou hladinu vidím kolem 1760 dolarů. Tu už zlato neprorazí. Ve směru nahoru vidím bariéru kolem 1840 dolarů.

Sečteno a podtrženo, technická analýza signalizuje další výrazný pokles ceny zlata. Fundamentální analýza říká, že zlato nejprve poklesne a pak bude částečně korigovat. Během týdne by se proto mělo zlato pohybovat v intervalu 1790 až 1840 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Úrokové sazby ještě vzrostou, ale jen na krátko, očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku během zimy otočit směr. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank.

Proražení hladiny 2 000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228