8.4.2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během posledního týdne výrazně rostla. Z pondělních 1950 se ve středu dostala až nad neuvěřitelných 2030 dolarů za trojskou unci. Výš byla naposledy v březnu 2022 - tedy krátce po útoku Ruska na Ukrajinu. Tehdy zůstalo zlato nad 2000 dolary jen krátce. Tentokrát jsou k podražení úplně jiné důvody, a proto se v těchto výšinách může zdržet dlouhodobě.

V korunovém vyjádření není vývoj zlata tak dramatický jako v dolarovém. Z pondělních 42 200 Kč za unci vyskočila cena zlata ve středu jen těsně nad 43 400 za unci. To přitom není žádné maximum. Jen pro oživení během března cena zlata atakovala hladinu 45 tisíc Kč za unci.

V pozadí růstu stojí přesvědčení trhu, že se úrokové sazby v USA blíží svému vrcholu a pozor - ještě letos klesnou. To je novinkou. Sázka na pokles tu už léta nebyla. Ceny rostly jen v očekávání, že se blíží konec růstu úrokových sazeb.

Za tímto názorem nestojí jen domněnka, ale i čísla. Americký trh práce se ochladil. To je dobrá zpráva v boji s inflací.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu se toho během týdne moc nezmění. Z těch důležitějších věcí lze zmínit pouze zápis z posledního zasedání Fedu, maloobchodní tržby a data z průmyslu. V součtu by to měly být spíš negativní informace. Negativní informace však znamenají, že Fed už pravděpodobně nezvedne úrokové sazby a to je dobrá zpráva pro zlato.

Technická analýza příštího týdne

Je to neuvěřitelné, ale již několikátý týden v řadě doporučují technické indikátory zlato k nákupu. Ačkoli jsme fakt hodně vysoko, vidí to Index relativní síly na další růst. Ani můj oblíbený MACD nepovažuje zlato za překoupené.

Z pohledu hladiny odporu a podpory se domnívám, že zlato se bude během týdne pohybovat v intervalu 1990 až 2050 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, zlato má během týdne i přes rekordní ceny více prostoru k růstu než k poklesu. Nečekám však velký posun kurzu.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA končí. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde riziko bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz