Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Poslední týden přinesl celkem výrazný propad cen zlata. Z hodnot kolem 1740 dolarů za unci, šlo zlato až na 1695 dolarů. Tady se cena zlata odrazila a v pátek směřovala k 1715 dolarům za unci. Za pohyby cen zlata stála nová očekávání ohledně dalšího vývoje americké měnové politiky, kde se očekává další růst úrokových sazeb. Růst výnosů krátkodobých dluhopisů vedl k tomu, že lidé prodávali zlato a utíkali právě k těmto cenným papírům. Až v pátek se situace otočila. Růst nezaměstnanosti ubral lidem odvahu sázet na výraznější růst úrokových sazeb.

Korunová cena zlata

Korunová cena zlata počátkem týdne klesala z hodnot kolem 43500 korun za unci až na 41500. Tady se vývoj otočil a cena vyskočila mírně nad 42000 korun. 100denní průměr přitom činí 42810 Kč.

Koruna k dolaru během týdne stagnovala v širším intervalu 24,32 až 24,81 CZK/USD.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pondělí vyjde v USA index PMI pro sektor služeb. Zde čekáme celkem výrazný pokles. Zároveň vyjde i index ISM. I tady čekáme pokles. To je dobré pro zlato, protože se zchladí očekávání, že bude centrální banka výrazně zvyšovat úrokové sazby. Zbytek týdne pak budou ovládat prohlášení členů bankovní rady americké centrální banky. Ti už avizovali své projevy.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu se kurz odrazil těsně pod hladinou 1700 dolarů za unci. Tady se za poslední rok a půl odrazila cena zlata pětkrát. A co je důležité - vždy byl pokus o dlouhodobější proražení hladiny 1700 dolarů neúspěšný. Tak tomu bude nejspíš i tentokrát. Nicméně pokud by byla proražena hladina 1680 dolarů za unci, otevřel by se zlatu ohromný prostor k propadu.

Zlato je aktuálně velmi levné. 100denní průměr činí 1807 dolarů. Aktuální cena je tedy skoro o 100 dolarů níž. MACD signalizuje, že půjde cena ještě níž. Index relativní síly to tak ale nevidí. Podle něj je zlato přeprodané.

Sečteno a podtrženo, technicky je malá šance na další pokles ceny zlata. Nicméně faktorů k růstu je málo. Jsou to jen měkké indikátory. Čekáme proto stagnaci až velmi mírný růst cen zlata.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.