Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata tento týden rostla. Z pondělních hodnot kolem 1915 dolarů se v pátek cena dostala až nad 1950 dolarů za unci. Tím se vrátila tam, kde byla počátkem letošního srpna.

Cena v korunách po celý týden rostla. Zatímco v pondělí se za unci platilo ještě 42 700 Kč, v pátek to už bylo 43 300 Kč. Tam jsme byli naposledy v polovině června.

Zlatu pomáhalo to, že se stále více začíná mluvit, že ta recese, o které se před pár týdny už přestalo přemýšlet, by přece jen mohla nastat. Americká ekonomika totiž podle některých indikátorů není tak silná, jak se původně zdálo. Navíc se stále objevují zprávy, jak bohatí a úspěšní investoři začínají sázet na pokles cen akcií.

Někteří lidé si proto nejsou jistí tím, že úrokové sazby zůstanou vysoko po tak dlouhé období, jak straší americká centrální banka. Zlato je proto v očích investorů opět atraktivní.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjdou průmyslové objednávky v USA. Trh čeká mírný pokles. Tato špatná zpráva bude následována objednávkami na zboží dlouhodobé spotřeby. Tady se čeká velký pokles. To by signalizovalo, že má zlato zdražit. Ve středu vyjdou indexy PMI a ISM, oba nejspíš poklesnou, což ukáže slabost služeb i průmyslu. Opět by to mělo nahrát zlatu.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza říká, že v horizontu několika dnů cena zlata poroste, nicméně z pohledu týdnů mírně poklesne. Krátkodobý výhled je přitom jednoznačný. Všechny důležité indikátory doporučují nákup. Z pohledu týdnů je výhled složitější. Některé zajímavé indikátory jako Index relativní síly jsou neutrální, stejně tak to má dalších pět indikátorů. Prodávat doporučují čtyři a nakupovat dva. Já tuto zprávu vnímám tak, že počátkem týdne zlato ještě zdraží, aby následně přišla korekce a zlato se vrátilo tam, kde bylo předešlý týden.

Obchodní interval příštího týdne čekám v rozmezí 1915 až 1965 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, technická i fundamentální analýza signalizují, že v první polovině týdne zlato zdraží. Pro druhou polovinu týdne neříká fundamentální analýza nic. Nicméně technická analýza sází na korekci. Z nadhledu jednoho týdne proto čekám víceméně stagnaci.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem centrálních bank.

Proražení hladiny 2000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz