31.3.2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato začínalo týden na hodnotách kolem 1975 dolarů za unci. Během pondělí se však propadlo na 1945 dolarů, aby v následujících dnech umazávalo ztráty a skončilo tam, kde bylo počátkem týdne.

V korunách ale cena zlata po celý týden klesala. Ze 43 600 Kč za unci se ve čtvrtek cena dostala až pod 42 400 Kč za unci. V pátek sice cena trochu poskočila, ale stále zůstávala podstatně níž než v pondělí. To bylo dáno posílením koruny k dolaru.

Cena zlata počátkem týdne klesla s tím, jak se investoři postupně začali domnívat, že s finanční krizí to nebude tak horké, jak se původně čekalo. Svou roli sehrálo i přesvědčení, že dolarové úrokové sazby ještě vzrostou. Ve druhé polovině týdne zlatu ale nahrála nízká inflace v Německu, což vytvořilo předpoklad nižšího než očekávané úrokového diferenciálu mezi eurem a dolarem. S tím, jak dolar na trzích oslabil, zlato v dolarech podražilo.

Fundamentální analýza příštího týdne

Příští týden bude o jeden den kratší. Navíc nevyjdou žádné pro zlato důležité statistiky. Ani centrální bankéři nemají v kalendáři zásadní projevy. Fundamentálně tedy nebude důvod, aby se cena zlata měnila.

Technická analýza příštího týdne

Všechny technické indikátory doporučují zlato k nákupu. První hladina odporu je kolem kulaté, psychologické hladiny 2000 dolarů za unci. Směrem k nižším hodnotám je hladina podpory kolem 1960 dolarů za unci. V tomto intervalu by se měl kurz během týdne držet. Zlato se určitě pokusí hladinu 2000 dolarů překonat, ale je otázkou, zda se mu to podaří. K tomu je podle mě třeba i nějaký fundamentální stimul a nikoli jen technický faktor. A fundamentální důvody ke zdražení zlata nejspíš neuvidíme.

Sečteno a podtrženo, očekávám, že za týden bude cena kolem stávajících hodnot, nebo maličko vyšší.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA končí. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde riziko bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz