Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato zažilo temný týden. Posledních pět dní v řadě klesalo každý den. Z hodnot kolem 1 925 dolarů se za týden dostalo až na 1 850 dolarů. Hladina 1 900 dolarů, která měla fungovat jako nepřekonatelná bariéra, byla proražena během pár hodin, což rozdalo na trhu nové karty.

V korunách vypadal vývoj podobně. Z hodnot mírně nad 44 000 Kč za unci, kleslo zlato až ke hladině 42 500 Kč. Cena zlata se tak vrátila tam, kde byla naposledy v druhé polovině srpna.

Trh očekává, že Fed ještě zvedne své úrokové sazby, a proto šly výnosy amerických státních dluhopisů nahoru. To znamená, že alternativa k držení zlata je stále atraktivnější. Z toho logicky plyne, že cena zlata padala.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pondělí přednese svůj projev šéf americké centrální banky J. Powell. Projevy pronesou i další centrální bankéři. Předpokládám, že si budou dláždit cestu k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. To posune zlato dolů. V následujícím dnu ovšem vyjde PMI, který bude varovat před vyššími úrokovými sazbami. To naopak pomůže zlatu ke korekci.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza je na zlato velmi přísná. Silně doporučuje prodávat zlato a to jak z pohledu hodin, tak dní i týdnů. Nicméně z nadhledu týdnů se tu objevují signály, že je zlato tzv. "přeprodané" a můj oblíbený indikátor MACD dává doporučení k nákupu. Z pohledu hladiny podpory a odporu by se mělo zlato v příštím týdnu pohybovat v intervalu 1 832 až 1 877 dolarů.

Sečteno a podtrženo, týden bude pro zlato špatný, i když se objeví několik pokusů o korekci. Očekávám proto stagnaci až mírný pokles zlata v intervalu 1 832 až 1 877 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Úrokové sazby ještě vzrostou, ale jen na krátko, očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku během zimy otočit směr. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank.

Proražení hladiny 2 000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz