Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato tento týden podražilo. Ve čtvrtek bylo proti předešlému pátku dražší o 30 dolarů, když vyskočilo nad 1780 dolarů za unci.

V korunách se vyvíjela cena zlata podobně. Zatímco v pondělí se unce pohybovala kolem 40 800 Kč, ve čtvrtek stála už u 41 600 Kč. Z většího nadhledu se ale nic nemění. Cena se jen vrátila tam, kde už byla v první polovině listopadu. Ovšem z ještě většího nadhledu je vidět jasný trend zdražování. V sinusoidě postupně šplháme nahoru. Ještě lépe to je vidět v dolarových cenách než v korunových. Trend se podle mě už zlomil.

Za zdražením zlata stála tento týden slova samotného šéfa americké centrální banky Jarome Powella. Ten signalizoval pomalejší růst úrokových sazeb. Jako důvod uvedl, že je po zvýšení úrokových sazeb nyní nutné nějaký čas sledovat reakci ekonomiky. To spekulanti se zlatem uvítali. Čím pomaleji sazbou porostou, tím lépe, protože zlato žádný úrok nenese.

Nicméně aby to nebylo tak jednoduché, Powell zároveň varoval, že vrchol růstu úrokových sazeb bude výš, než se původně očekávalo. To ale trh neakcentoval tak jako zprávu, že bude Fed zvedat sazby pomaleji.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu hlediska bude podstatné, že nás čekají další projevy amerických centrálních bankéřů, u nichž jsme tento týden viděli velký dopad na obchodování. Vsadil bych si na pokračující mantru, že úrokové sazby pomalu porostou. Zásadní nová data, která by ovlivnila obchodování, však nevyjdou.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory doporučují zlato k nákupu. Proti nákupu zlata se staví jen MACD, a to je málo. První hladina podpory je kolem 1735 dolarů a druhá kolem 1700 dolarů. S proražením ani jedné z nich nepočítám. Směrem nahoru bude velký odpor kolem 1800 dolarů za unci. Prorazit tuto hladinu bude těžké. Nicméně kdyby se to podařilo, tak další rezistence je až kolem 1875 dolarů za unci. Teoreticky by se tím otevřel ohromný prostor k posunu kurzu.

Sečteno a podtrženo, očekávám, že cena zlata během týdne mírně vzroste ke hladině 1800 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Tento fakt bude dlouhodobý růst ceny zlata brzdit.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz