Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v pátek poklesla až k technické bariéře 1620 dolarů za unci. Tady se odrazila a začala výrazně růst, aby byla ve středu už nad 1670 dolary za unci, což je nejvyšší hodnota za poslední dva týdny. Zlatu nahrály spekulace o tom, že by americká centrální banka nemusela zvyšovat své úrokové sazby tak rychle, jak se původně čekalo. Dolar proto začal slábnout a výnosy státních dluhopisů klesat, což vytvořilo prostor pro růst cen zlata.

Korunová cena zlata ale na rozdíl od dolarové lehce klesla. Ve čtvrtek se blížila 40 400 Kč za unci. Takto nízká byla naposledy před válkou na Ukrajině. Důvodem poklesu ceny v korunách je kurz koruny k dolaru. Koruna totiž celkem výrazně posílila, když zpevnila z pátečních 25,20 až ke 24,30 CZK/USD.

Fundamentální analýza příštího týdne

Ve středu oznámí americká centrální banka své rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb. Úrokové sazby sice vzrostou, ale podle mě méně, než se před pár týdny očekávalo, což by mělo zlatu pomoci. Podobně jako americká tak i kanadská centrální banka by mohla přibrzdit tempo růstu úrokových sazeb. Pokud bude více takových centrálních bank, otevře se zlatu prostor pro růst až k 1700 dolarům.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu to pro zlato nevypadá dobře. Indikátorů, které doporučují zlato prodat, je mnohem více než těch, které ho doporučují k nákupu. Zkrátka zlato je nezvykle rychle nahoře, a tak indikátory signalizují obrácení trendu. Jediný indikátor, který sází na růst je ale MACD, což je pro mě zrovna důležitý indikátor.

Směrem nahoru jsou před zlatem tři bariéry. První je u 1670 dolarů. Tu by mělo být snadné překonat. Druhá je kolem 1685 dolarů. I ta by neměla být nepřekonatelná. A třetí hladinou je kulatá hladina 1700 dolarů. Ne její proražení bych ale nevsázel.

Směrem dolů je první hladina podpory kolem 1640 dolarů. Tu bude snadné překonat. Druhá je kolem 1620 dolarů a třetí u kulaté hladiny 1600 dolarů. O jejím překonání pochybuji.

Sečteno a podtrženo, fundamenty mluví ve prospěch růstu cen zlata. Technické indikátory to mají naopak. Zdá se tak, že zlato bude následující týden bez jasného trendu poskakovat v intervalu 1620 až 1685 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz