Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během týdne mírně rostla. Z pondělních 1960 šla až na čtvrtečních 1980 dolarů za unci. Tady ji však sestřelila Evropská centrální banka. Po zvýšení jejich sazeb klesla cena až na 1945 dolarů. Svou roli zde sehrála i překvapivě dobrá statistika amerického hrubého domácího produktu. Trh si statistiku přeložil tak, že může americká centrální banka dále zvyšovat své úrokové sazby. Během pátečního rána však došlo ke korekci a kurz je už zpět na 1955 dolarech. Z nadhledu jednoho týdne je tak v pátek cena zlata jen nepatrně nižší, než byla v pondělí.

V korunovém vyjádření se cena zlata vyvíjela podobně. V pondělí začínala na 42 600 Kč za unci. Ve čtvrtek přišel propad ceny zlata, ale brzo přišla korekce, takže v pátek ráno stojí unce 42 700 Kč. V korunovém vyjádření tedy na rozdíl od dolarového cena roste, ale je to jen minimální růst.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pondělí vyjde HDP eurozóny. Očekávám, že data přinesou mírné zlepšení, což je špatně pro cenu zlata. Ve středu vyjde ADP zpráva o zaměstnanosti. Očekávám výrazné zlepšení, což je však opět špatně pro zlato.

Technická analýza příštího týdne

Technický výhled říká, že by cena zlata měla z nadhledu týdnů růst. Nicméně nepanuje na tom úplná shoda. Můj oblíbený Index relativní síly je neutrální. MACD ovšem doporučuje nákup. Během týdne očekávám pohyb v intervalu 1940 až 1983 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, fundamentální faktory půjdou proti technickým, což by mělo vyústit ve stagnaci.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Výhled zlata trochu kazí to, že klesá pravděpodobnost recese v USA. To přistřihlo zlatu křídla. Směrem nahoru bude však zlato držet neutuchající zájem centrálních bank.

Proražení hladiny 2050 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora