29.4.2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata neměla během posledního týdne jasný trend. Jeden den vyskočila, druhý den klesla a výsledkem bylo, že byla v pátek jen nepatrně výš než v pondělí. Z většího nadhledu šesti týdnů se zlato stále motá kolem hladiny 2 000 dolarů za unci.

V korunovém vyjádření zlato také stagnuje. Počátkem i koncem týdne byla cena kolem 42 400 Kč za unci. Z nadhledu měsíce cena zlata stagnuje mírně pod hladinou 43 000 Kč.

Situace na trhu je přitom už řadu týdnů stejná. Důvodem skoků nahoru a dolů je stále nejistota ohledně toho, zda úrokové sazby v USA ještě vzrostou, nebo ne. V pozadí spekulací stojí vyšší než očekávaná inflace. Navíc data z trhu práce ukazují, že je trh přehřátý a snese vyšší sazby. Většina trhu proto nyní očekává, že příští týden zvedne Fed své sazby o 25 bazických bodů.

Fundamentální analýza příštího týdne

Fundamentální událostí týdne bude zasedání americké centrální banky. Ta by měla ve středu ve 20:00 našeho času rozhodnout, že zvýší své sazby o čtvrt procentního bodu. Pokud sazby zvedne o tolik, kolik lidé očekávají, trh nebude reagovat. Pokud sazby zvedne více, zlato poklesne. Pokud sazby naopak nezvýší, cena zlata vystřelí nahoru. Tento scénář je ale málo pravděpodobný.

Technická analýza příštího týdne

Po delší době není výhled technické analýzy jednoznačný. Řada indikátorů doporučuje zlato k prodeji. V první polovině týdne bych se proto nedivil, kdyby cena zlata poklesla. Když se ale díváme na technické indikátory z nadhledu týdnů, stále doporučují zlato k nákupu.

Z pohledu hladiny odporu a podpory se domnívám, že zlato se bude během týdne pohybovat v intervalu 1960 až 2010 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, nejpravděpodobnější scénář je, že Fed zvedne sazby v souladu s očekáváním a cena zlata bude stagnovat.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA do léta skončí. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo dokonce bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz