Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během posledního týdne rostla. Jedinou výjimkou bylo úterý, kdy cena poklesla na 1955 dolarů za unci. Ve čtvrtek bylo zlato ale už zase na 1991 dolarech. To je nejvyšší hodnota od května letošního roku.

Když se podíváme na zlato z pohledu roku, je to úžasné. Před rokem bylo zlato na úrovni 1663 dolarů za unci. To představuje skvělé zhodnocení zlata o 20 % p.a.

Když se podíváme na zlato v korunách, vidíme také skvělé zhodnocení. Z úterních 45 400 Kč šlo zlato na pátečních 46 600 Kč za unci zlata.

I při pohledu na zlato z pohledu roku vidíme skvělý růst z 40 400 na 46 400 Kč za unci. To představuje zhodnocení o 14,9 %. To je solidní.

V pozadí růstu zlata stojí především strach z války na Blízkém a Středním Východě. Bylo to tak silné téma, že přehlušilo americké statistiky, které vyzněly naopak pro zlato špatně. Myslím, že kdyby americké statistiky tento týden nevyšly a jejich signály byly neutrální, zlato by už překonalo hladinu 2 000 dolarů za unci.

Fundamentální analýza příštího týdne

Během týdne nevyjdou žádná důležitá data, která by mohla pohnout trhem. Vše tedy bude záviset na vývoji v Izraeli a okolí. Pokud se bude zdát, že vše směřuje k zapojení USA či Íránu do války, cena půjde podstatně výš. Bohužel já nevidím žádný pozitivní výhled. Nejoptimističtější podle mě bude to, že se během týdne nic nepohne. Stále budeme čekat na plný vstup izraelských vojsk do Gazy. Pokud k němu nedojde, cena zlata zůstane tam, kde je. Pokud tam vstoupí, cena vyskočí.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza říká, že je stále vhodné nakupovat zlato, a to i přes to, že je už hodně vysoko. Moje oblíbené indikátory Index relativní síly a MACD jednoznačně doporučují nákup jak na bázi dnů, tak týdnů. Nejbližší hladinu odporu vidím kolem 2 000 dolarů. To byla původně silná bariéra. Jenže s postupem času zlato už pár dní poskakuje pod touto hladinou, investoři postupně posunuli opce a vytvořili novou bariéru kolem 2 020 dolarů za unci. Hladinu podpory vidím kolem 1 960 dolarů za unci. Další pak kolem 1930 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, technická analýza říká, že zlato poroste, ale varuje před hladinou 2000 dolarů za unci, kde by se mohlo odrazit a korigovat. Fundamentální analýza říká pravý opak. Zlato by mohlo jít dolů. Očekávám proto ještě růst zlata a koncem týdne mírnou korekci. I tak bude zlato ale stále hodně nahoře.

Dlouhodobý výhled

Úrokové sazby ještě vzrostou, ale jen na krátko, očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku během jara otočit směr. S tím se obecně nepočítá a bude to překvapením. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank.

Proražení hladiny 2 100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz