Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během týdne klesala. Z hodnot kolem 1980 dolarů za unci se dostala až na 1945 dolarů. V korunách zlato pokleslo ze 43 600 Kč za unci na 43 000 Kč.

V pozadí propadu cen zlata stála americká centrální banka a její signály, že úrokové sazby ještě porostou. Statistika osobních výdajů na spotřebu vykázala totiž vyšší růst, než se čekalo.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pondělí bude v USA svátek. V následujících dnech budou mít projevy členové bankovní rady americké centrální banky. Ti podle mě potvrdí signály, že půjdou úrokové sazby ještě výš. To jsou faktory jdoucí proti zlatu. Až koncem týdne vyjde statistika z trhu práce. Ta zlatu pomůže.

Pro zlato bude důležité, jak to dopadne s dluhovým stropem v USA. Panují obavy, že pokud nebude včas dosažena dohoda mezi politiky, nebudou počátkem června Spojené státy schopny splácet své dluhy. Trh zatím na tyto spory moc nereaguje, ale podle mě je „nedohoda“ pro zlato příznivá. Selhání USA jako dlužníka by otřásla celou planetou. Bylo by třeba utíkat k bezpečí a to zlato nabízí. Nicméně tato situace v USA nastala již několikrát a politici vždy na poslední chvíli našli dohodu. Podle mě se dohodnou znovu. Takže v mém hlavním scénáři nehraje dluhový strop velkou roli.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory tvrdí, že z pohledu dnů a týdnů by měla cena zlata ještě klesnout. Z pohledu měsíců by ale měla růst. Na velký pokles to ale vzhledem k vývoji MACD nevypadá. Tento indikátor je z pohledů týdnů pozitivní.

Během týdne by se měl dolar pohybovat v rozmezí 1910 až 1980 dolarů za unci.

Sečteno a potvrzeno, cena zlata bude podle mě v první polovině klesat a ve druhé stagnovat až mírně růst.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA do léta skončí. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo dokonce bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz