Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během týdne vzrostla. Z hodnot kolem 1890 dolarů za unci se dostala až na 1920 dolarů za unci.

V korunovém vyjádření to znamená růst z 41 600 Kč na 42 800 Kč za unci. Tím se cena vrátila tam, kde byla v polovině června.

Za růstem ceny zlata stál pokles výnosů amerických dluhopisů. Trhy byly nažhaveny, co řekne šéf americké centrální banky na setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole.

Zlatu pomáhal tzv. index PMI, který ukázal nečekanou slabost americké ekonomiky. To si řada lidí vyložila tak, že se centrální bance uzavřel prostor k růstu sazeb.

Nicméně zatím nejsou statistiky tak špatné, aby trh očekával pokles úrokových sazeb, který by zlatu pomohl.

Fundamentální analýza příštího týdne

Ve středu vyjde americký HDP. Očekává se zrychlení růstu. To je špatná zpráva pro zlato. Proti této zprávě půjde ale ADP zpráva o zaměstnanosti a ta vypadá nelichotivě. Čtvrteční statistiky o dávkách v nezaměstnanosti nepřinese žádnou změnu. V pátek vyjde index PMI pro průmysl a nejspíš přinese zhoršení výhledu, což by mělo být pro zlato dobré. V součtu za celý týden tak fundamentální indikátory předpovídají jízdu po horské dráze, kde nakonec převáží růst.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza stále nedává zlatu prostor k nadechnutí. Z pohledu dnů doporučuje prodávat a z pohledu týdnů hodně prodávat. Indikátory jsou velmi pesimistické. Nicméně já si myslím, že to nebude tak horké, protože můj oblíbený Index relativní síly vyznívá neutrálně.

První hladinu odporu vidím kolem 1940 dolarů. Ta bude opevněna opcemi. Směrem ke slabším hodnotám vidím hladinu podpory kolem 1880 dolarů. V tomto intervalu by se mělo zlato příští týden pohybovat.

Sečteno a podtrženo, technické indikátory jsou lehce pesimistické, fundamentální jsou spíš neutrální až lehce optimistické. Z toho lze očekávat větší vrtkavost ceny a nakonec vlastně stagnaci.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Výhled zlata trochu kazí to, že klesá pravděpodobnost recese v USA. To přistřihlo zlatu křídla. Směrem nahoru bude však zlato držet neutuchající zájem centrálních bank.

Proražení hladiny 2000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz