1. února 2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata za poslední týden víceméně stagnovala. Pohybovala se bez jasného trendu v intervalu 1820 až 1847 dolarů za unci. To je málo. Počátkem února byla totiž cena v jednu chvíli až u 1950 dolarů. Za poklesem stála otočka názoru spekulantů na další vývoj úrokových sazeb. Jistota, že růst úrokových sazeb končí, zmizela.

V korunách cena zlata stagnovala. Byla téměř přilepená ke hladině 40 800 Kč za unci. V porovnání s polovinou ledna, kdy byla cena kolem 42 500 Kč, je zlato nyní levné. Nicméně není to tak dramatické. Na stejné ceně bylo zlato například v polovině prosince.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu bude zajímavé sledovat výroky členů bankovní rady americké centrální banky Mestera a Bostice. Samotné statistiky budou spíš méně závažné. Pochybuji, že na ně bude trh reagovat.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza je ke zlatu zlá. Tvrdí, že je čas prodávat. Ale není to dramatické, jak by se mohlo na první pohled zdát. Počet indikátorů, který doporučuje zlato k prodeji je stejný jako počet těch, které jsou neutrální. Pro mě klíčový Index relativní síly je neutrální. Proto bych si na velký pokles ceny nevsadil. Z pohledu bariér je první na slabší straně kolem 1790 dolarů za unci a směrem na silnější straně kolem 1870 dolarů. V tomto intervalu by se mělo zlato příští týden pohybovat.

Sečteno a podtrženo, zlato by mělo příští týden stagnovat až mírně klesat. Otevírá se tak prostor k zajímavému přikoupení do portfolia.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jde u zlata jen o úrokové sazby. Ty v USA ještě vzrostou. To není dobrá zpráva pro zlato. Zlato žádné úroky nenese. Jenže toto je v ceně zlata už z velké části odraženo.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Po ní přijde pokles úrokových sazeb, což nahrává zlatu. Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz