24.3.2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v pondělí vystřelila až ke hladině 2010 dolarů za unci, aby se následně trh uklidnil a ve středu se už cena vrátila k 1940 dolarům. Klid ale nevydržel dlouho. Už ve čtvrtek večer se zlato vrátilo nad 2000 dolarů za trojskou unci.

V korunovém vyjádření byl pohyb zlata klidnější. V pondělí se cena zlata přiblížila úrovni 45 500 Kč, aby už ve středu klesla mírně pod 43 tisíc. Podobně jako v dolarech i v korunách cena ve čtvrtek rostla, ale bylo to proti dolarovému růstu jako nic. Dostala se jen na 43 500 Kč za unci. Z většího nadhledu však zůstává zlato stále drahé.

Zlato vyletělo počátkem týdne nahoru kvůli tomu, že na trhu panoval strach z bankovní krize. Po převzetí Credit Suisse bankovním kolosem UBS se trhy nezklidnily. Ukázaly se totiž nečekané problémy s dluhopisy vydanými Credit Suisse. Investoři byli nervózní, že se něco podobného stane i u jiných bank. I přes to přišla druhý den korekce. Centrální bankéři se snažili trhy uklidnit. Americká centrální banka zvýšila své úrokové sazby, protože kdyby to neudělala, tak trhy vyděsí, že se lekla bankovní krize. Trh ovšem z doprovodného komentáře dovodil, že to je poslední zvýšení jejích úrokových sazeb. A to je pro zlato dobré, proto koncem týdne opět rostlo.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pátek promluví člen vedení Fedu Bullard. Ve čtvrtek vyjde americký HDP. Očekávám výrazné zpomalení růstu ekonomky. To mluví proti růstu úrokových sazeb, což dává zlatu prostor k růstu.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory jasně doporučují zlato nakupovat. Mé oblíbené indikátory Index relativní síly i MACD říkají, že půjde zlato výš. Z pohledu hladiny odporu a podpory je situace následující: první hladinu podpory vidím u 1948 a druhou u 1932 dolarů. První hladina odporu je u 2026 a druhá 2048.

Sečteno a podtrženo, cena zlata by měla během týdne mírně růst.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA nejspíš skončil. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde riziko bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz