Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v posledním týdnu rostla. Z hodnot kolem 1965 dolarů za unci se dostala až na 2005 dolarů za unci. V korunách jsme viděli podobný obrázek, kdy se cena posunula z hodnot kolem 44 200 korun za unci až nad 45 000 korun za unci. Meziročně tak cena zlata vyskočila o 10 %.

V pozadí pohybu ceny zlata stála, jak je obvyklé, očekávání ohledně úrokových sazeb. Cena zlata je totiž závislá na očekávané úrokové sazbě centrální banky. Počátkem týdne panovala naděje, že úrokové sazby již nebudou dále zvyšovány, což podpořilo růst cen zlata. Později však přišel obrat, když statistika z trhu práce byla lepší, než se čekalo. To přimělo spekulanty sázet na to, že centrální banka nebude donucena snižovat úrokové sazby a může je dokonce zvýšit. To koncem týdne vrátilo ceny zlata lehce pod 2000 dolarů za unci.

Fundamentální analýza příštího týdne

Příští týden bude chudý na ekonomická data, ale i přesto vyjde klíčová statistika – HDP USA za 3. čtvrtletí. Zatímco ve druhém kvartále rostla ekonomika o 2,1 %, ve třetím čtvrtletí se očekává růst na 4,9 %. Pokud se to potvrdí, bude to silný argument proti snižování úrokových sazeb, což by mohlo negativně ovlivnit cenu zlata.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory jsou optimistické a doporučují nakupovat zlato jak v denním, tak týdenním horizontu. Zdá se, že hladina 2000 dolarů za unci již není hladinou, která by bránila dalšímu růstu ceny, a může být snadno překonána. Novou klíčovou hladinou odporu je 2036 dolarů za unci, zatímco hladina podpory je na úrovni 1977 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, zlato by mělo v první polovině příštího týdne růst, aby ve druhé polovině opět kleslo. Z většího nadhledu se tak nic dramaticky nezmění.

Dlouhodobý výhled

Úrokové sazby už podle mě nevzrostou. Očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku během jara otočit směr. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank.

Proražení hladiny 2 100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz