Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato tento týden pomaličku rostlo. Z pátečních hodnot kolem 1780 dolarů se dostalo už v úterý ke hladině 1820 dolarů za unci. Tady se dva dny drželo, aby následně kleslo lehce pod 1800 dolarů za unci.

Korunová cena zlata se vyvíjela podobně jako dolarová. Z pátečních hodnot kolem 40 500 Kč za unci šla až na 41 400 Kč. Tady se růst zastavil ve čtvrtek se cena vrátila ke 41 000 Kč za unci.

V pozadí pohybu ceny zlata stál i tento týden výhled dolarových úrokových sazeb. Počátkem týdne vyšly slabší statistiky z amerického nemovitostního trhu. Lidé se začali bát hlubší recese, což by nahrálo zlatu. Jenže pak vyšly naopak lepší než očekávané statistiky z trhu práce a najednou se začalo mluvit o tom, že by ty úrokové sazby mohly jít přece jen výš, než se původně čekalo. To poslalo cenu zlata zase dolů.

Fundamentální analýza příštího týdne

Během svátků vyjde jen jedna důležitá statistika, a to z trhu práce. Neočekávám však, že by přinesla nějakou změnu. Z fundamentálního pohledu proto nebude důvod k tomu, aby se ceny během týdne měnily.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory nemají jednoznačný názor. Index relativní síly stále doporučuje zlato k nákupu. I MACD je ohledně zlata optimistický. Jiné (podle mě méně podstatné) indikátory však říkají, že už růst ceny zlata končí.

Z pohledu bariér je první bariéra (rezistence) směrem k vyšším hodnotám kolem 1820 dolarů a druhá kolem 1835 dolarů. S proražením ani jedné z nich během svátečního týdne nepočítám. Trh se nikam nepožene.

Sečteno a podtrženo, čekají nás svátky. To většinou přinese menší aktivitu na trhu. Bude zveřejněno málo nových dat, na která by měl trh reagovat. Technické indikátory však dávají zlatu trochu prostoru k růstu. Očekávám proto během týdne stagnaci až mírný růst ceny.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Tento fakt bude dlouhodobý růst ceny zlata brzdit.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz