Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během týdne klesala. Z pondělních 1960 se v pátek dostala až na 1910 dolarů za unci. Tak nízko byla cena zlata naposledy v březnu.

V korunách cena poklesla z pondělních 42 600 Kč za unci na 41 200 Kč za unci. Tady se ale vývoj otočil a ještě v pátek se cena vrátila na 41 800 Kč za unci. To znamená, že i v korunách šlo v pátek nakoupit zlato nejlépe od března.

V pozadí poklesu ceny zlata stál netradiční faktor. Obvykle reaguje zlato jen na dění v USA, protože tam je nejvíce kapitálu. Tentokrát reaguje ale na dění v Británii, kde centrální banka zvýšila své úrokové sazby více, než se čekalo. To trh šokovalo a cena zlata klesla.

Zlatu nepomohla ani slova šéfa americké centrální banky, který pronesl, že nás čeká alespoň dvoje zvýšení úrokových sazeb. Kdyby to byla pravda, tak nechápu, proč teď přerušili zvyšování sazeb. Nedává to smysl.

Fundamentální analýza příštího týdne

Nové statistiky z USA budou nejprve optimistické. Index spotřebitelské důvěry poroste. To dá zlatu prostor k poklesu. Až koncem týdne vyjde americký HDP. Americká ekonomika by měla zpomalit svůj růst z 2,6 % na 1,4 %. Deflátor ale poroste. Otázkou je, co si z toho vezmou trhy. Na jednu stranu je vidět, že v ekonomice přetrvávají velké inflační tlaky. Na druhou stranu je jasné, že ekonomika ztrácí dech. Tady bude prostor pro mnoho interpretací. Spíš bych si ale vsadil na tu jestřábí, takže nepříznivou pro zlato.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory zlomily nad zlatem hůl, výhled v rámci dnů i týdnů je negativní. Indikátory čekají další pokles ceny. Až v horizontu měsíců vidí prostor pro růst. Z pohledu hladin podpory a odporu by se mělo zlato během týdne pohybovat v intervalu 1900 až 1976 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, zlato je na tom špatně a příští týden se to nezlepší. Pokusí se prorazit hladinu podpory kolem 1900 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo dokonce bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2200 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz