Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata v posledním týdnu stagnovala. V pátek byla tam, kde byla v pondělí. K velkým pohybům zlata došlo ovšem ve středu a ve čtvrtek. Tou dobou totiž zasedala americká centrální banka, která vnesla do obchodování nejistotu a překvapení. Cena zlata se tak během týdne pohybovala v intervalu 1916 až 1945 dolarů za unci.

Korunová cena zlata létala během týdne bez jasného trendu sem a tam. Držela se v pásmu 44 000 až 44 400 korun za unci.

Jak už bylo uvedeno, v pozadí vývoje obchodování se zlatem stála americká centrální banka. Před jejím zasedáním šly ceny až na 1945 dolarů za unci. Investoři byli optimističtí, že Fed potvrdí, že už nebude zvedat sazby. Jakmile ale Fed přednesl dost jestřábí prohlášení, investoři se lekli a zlato šlo dolů. Centrální banka totiž připravuje trhy na to, že do konce roku přijde ještě jedno zvýšení úrokových sazeb. To je pochopitelně pro zlato špatné.

Mně to moc nedává smysl. Pokud se banka bojí inflace, má zvedat sazby ihned. Evidentně ji nezajímá očekávaná inflace, ale aktuální inflace, což podle mě skončí opět špatně. Řada velkých bank už mluví o tom, že ve druhé polovině roku či koncem roku 2024 přijde recese. To by znamenalo, že za necelý rok bude muset Fed úrokové sazby prudce snížit a cena zlata půjde nahoru.

Fundamentální analýza příštího týdne

Ve čtvrtek přijde první sada dat, která může mít vliv na zlato. Deflátor v ekonomice poklesne ze 4,1 na 2,0 %. Deflátor je přitom nejlepším indikátorem k měření inflace, protože obsahuje všechny ceny a ne jen ze spotřebitelského koše. Pokles deflátoru říká, že inflace výrazně brzdí a není třeba držet tak vysoké úrokové sazby. To podpoří zlato. V pátek vyjdou indikátory sentimentu. Všechny budou ukazovat pokles. To je pro zlato lehce pozitivní.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza vyznívá pro zlato lehce negativně. V kratším horizontu několika dní je neutrální, v delším horizontu několika týdnů signalizuje ale pokles. Nicméně tento pokles nebude velký, protože většina poklesu se už odehrála. Z pohledu hladin odporu a podpory by se mělo zlato pohybovat v příštím týdnu v intervalu 1900 až 1950 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, očekávám, že během týdne bude zlato víceméně stagnovat.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem centrálních bank.

Proražení hladiny 2 000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@p