Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata klesala v první polovině týdne až k 1622 dolarům za unci. To je hranice, kterou se zlato pokusilo prorazit už v září, ale tehdy ani tentokrát mu to nevyšlo.

Důvodem poklesu ceny byly statistiky z amerického trhu práce. Investoři po nich začali více sázet na další růst úrokových sazeb centrální banky. Očekávání vyšších úrokových sazeb následně hnalo výš výnosy dluhopisů. Např. výnos 10letého amerického státního dluhopisu vyskočil až na 14leté maximum. A co to má společného se zlatem? Vyšší výnosy odsávají kapitál z komoditních trhů, které na rozdíl od dluhopisů žádný úrok nenesou. Vyšší výnosy proto torpédují ceny zlata.

V druhé polovině týdne přišel však na trhu zlata obrat trendu a zlato šlo nahoru. Důvodem byla debata amerických centrálních bankéřů o tom, zda nerostou úrokové sazby moc rychle. To je podle mě velmi správná debata, protože prudký růst úrokových sazeb přináší mnoho rizik pro trh nemovitostí.

Korunová cena zlata mezitím odrážela vývoj cen v dolarech. Korunová cena proto padala až do pátku, kdy se dostala ke hladině 40 500 Kč za unci. Tak nízko byla cena zlata naposledy v červenci a to jen na chvilku. Mnozí proto využili situace k přikoupení vzácného kovu.

Zajímavostí týdne byly švýcarské statistiky exportu zlata. Pokles ceny zlata přinesl podle dat prudký růst vývozů žlutého kovu do Číny. Mě ale nejvíce zaujal export zlata do Turecka. Tamní vysoká inflace vede k rekordní poptávce po zlatu. Tady je krásně vidět, jak lidé vnímají zlato jako ochranu před inflací. To ostatně pozorujeme i u nás.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjde index cen amerických nemovitostí. Čekáme meziměsíční akceleraci propadu cen. S tím bude spojený i pokles objemu poskytnutých hypoték a nižší počet prodaných domů. To jde proti argumentu zvyšovat rychle úrokové sazby, což by mělo hnát ceny zlata nahoru. Ve čtvrtek vyjde ovšem americký HDP za třetí kvartál, kde se pro Evropany čeká překvapivě slušný růst. To je naopak argument pro růst úrokových sazeb, a tudíž pokles ceny zlata. Fundamentálně by nás tedy měla čekat jakási sinusoida ceny.

Technická analýza příštího týdne

Cena zlata je nyní velmi nízká. To ukazuje i 100denní průměr. Ten je o 100 dolarů výš než aktuální cena. Pokles ceny může ale podle MACD ještě pokračovat. Tomu nasvědčuje i Index relativní síly.  Ten tvrdí, že zlato není vůbec přeprodané. Pokud bude proražena hladina 1620 dolarů, bude příští bariérou až hladina kolem 1580 dolarů za unci. Tu během týdne zlato ovšem neprorazí.

Sečteno a podtrženo, technická analýza tvrdí, že zlato půjde trochu níž, fundamentální naopak čeká sinusoidu. V součtu by tedy mělo zlato víceméně stagnovat až mírně klesat.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Je tudíž pravděpodobný nejprve pokles ceny následovaný růstem.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz