20.4.2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata minulý pátek celkem výrazně poklesla. Tento týden se však propad zastavil. Ve středu sice cena ještě poklesla k 1970 dolarům za unci, ale už ve čtvrtek byla zpět na hladině 2010 dolarů za unci. Obavy z toho, že zlato opouští psychologickou metu 2000 dolarů, se tímto nenaplnily. Zlato se stále drží nahoře.

V korunovém vyjádření přinesl tento týden cenovou houpačku. Cena neměla jasný trend a létala v intervalu 42 300 korun za unci až po 43 100 korun za unci. To ale z většího nadhledu nic neznamená. V tomto intervalu se pohybujeme běžně od konce března.

V pozadí bezradného přešlapování zlata stojí nejistota investorů ohledně vývoje úrokových sazeb v USA. Ještě nedávno se hodně lidí domnívalo, že ve strachu z pádu dalších bank končí růst úrokových sazeb. Teď se ale zdá, že se řada lidí domnívá, že se vracíme do starých kolejí a klíčové centrální banky světa ještě několikrát zvednou své úrokové sazby, aby dostatečně bojovaly s inflací. Do hry se tak vrací očekávání, že americká centrální banka bude zvyšovat sazby až do června. Růst ceny zlata se proto odkládá, ale rozhodně to není argument k prodeji. A to způsobuje již zmíněnou volatilitu kolem hladiny 2000 dolarů za unci.

Fundamentální analýza příštího týdne

Příští týden bude velmi chudý na nové fundamenty. Jediné, čeho se mohou trhy chytit, je HDP v USA, který vyjde ve čtvrtek. Trh očekává zpomalení růstu z 2,6 na 2,0 %. Pokud se toto očekávání naplní, ubude tlak na vyšší úrokové sazby, což by zlatu mírně pomohlo.

Technická analýza příštího týdne

Z pohledu technické analýzy je budoucnost jasná. Technické indikátory dávají nákupní signály. Mé oblíbené MACD i Index relativní síly říkají, že zlato půjde výš.

Z pohledu hladiny odporu a podpory se domnívám, že zlato se bude během týdne pohybovat v intervalu 1970 až 2040 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, během týdne by mělo zlato stagnovat až mírně růst.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA do léta skončí. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora