Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata nám během týdne vykreslila na monitorech tvar převráceného písmene "U". Nejprve rostla z pondělních 1950 dolarů za unci až na 1985, aby koncem týdne poklesla zpět na 1960 dolarů za unci.

V korunách je obrázek zlata trochu jiný. Cena zlata neustále rostla. Ze 41 300 se postupně vyšplhala až na pátečních 42 600 Kč za trojskou unci. Z většího nadhledu se tak cena vrátila tam, kde byla před měsícem.

V pozadí dolarového převráceného písmene "U" stála nejprve radost, že v Británii poklesla inflace, což byla v očích mnoha lidí povzbudivá zpráva, že i jinde bude klesat inflace. Obrat směrem dolů byl pak vyvolán obavami, co udělají centrální banky. Ty nejsou ohledně inflace tak optimistické jako spekulanti.

Fundamentální analýza příštího týdne

Událostí týdne bude zasedání centrálních bank. Své úrokové sazby nejspíš zvýší Evropská centrální banka i americká centrální banka. A růst úrokových sazeb je pro zlato nepříznivý. U obou centrálních bank to bude nejspíš poslední zvýšení sazeb. To vytváří prostor k tomu, aby reakce zlata na zvýšení sazeb nebyla nikterak velká.

Ve čtvrtek vyjde v USA HDP za 2Q. Trh očekává mírné zpomalení ekonomiky. To by jen zapadalo do obrázku, že úrokové sazby neporostou, což je dobré pro zlato. V pátek vyjde statistika příjmů a výdajů Američanů. Ta trochu zpomalí tempo. I to by mělo zlatu pomoci.

Technická analýza příštího týdne

Když se podíváme na technické indikátory, vidíme neutrální až nákupní signály. Pro mě klíčový Index relativní síly a MACD doporučují zlato k nákupu. Zlato by tedy mělo jít lehce nahoru a pohybovat se v intervalu 1940 až 1995 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, během týdne budou na zlato působit pozitivní i negativní vlivy. Ty pozitivní by nakonec měly ale převážit.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2200 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz