20. ledna 2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během posledního týdne mírně vzrostla. Nárůst ceny přišel v pátek a v dalších dnech se cena už moc neměnila. Takže zatímco minulý pátek byla kolem 1896 dolarů za unci, tento pátek byla už u 1925 dolarů. Z technického hlediska je klíčové, že si trh zvyknul na cenu na 1900 dolary. Už to není jednorázový úlet, je to realita.

V korunách byl vývoj podobný. Z hodnot kolem 41 900 Kč za unci, vyskočila cena na pátečních 42 600 Kč.

Svět se bojí globální recese a problémů Číny. To pomáhá zlatu. Zlato je opět vnímáno jako bezpečný přístav.

Fundamentální analýza příštího týdne

Ve čtvrtek vyjde v USA HDP. Očekávám výrazné zpomalení růstu. To by mělo pomoci zlatu. Trh se bude pomaličku připravovat na zasedání Fedu, které proběhne následující týden. Většina trhu bude počítat se zvýšením sazeb jen o čtvrt procentního bodu. I to zlatu pomůže.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory ukazují, že je zlato už překoupené. Přesto mnohé doporučují další nákup. Nejbližší bariéra směrem nahoru je u 1944 dolarů a nejbližší směrem dolů je 1900 dolarů.

Sečteno a podtrženo, technická i fundamentální analýza ukazují, že příští týden bude podobný jako ten předešlý. Zlato má ještě prostor k mírnému růstu.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jde u zlata jen o úrokové sazby. Ty v USA ještě vzrostou. To není dobrá zpráva pro zlato. Zlato žádné úroky nenese. Jenže toto je v ceně zlata už z velké části odraženo.

U zlata jde o vzdálenější budoucnost. Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Po ní přijde pokles úrokových sazeb. To nahrává zlatu. Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz