Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během týdne stoupala. Z pondělních 1910 dolarů se dostala až na pátečních 1985 dolarů za unci. Tím jsme se vrátili tam, kde jsme byli naposledy v květnu. Pohyb ceny zlata o 70 dolarů je velký růst. Obvykle má zlato maximální růst o 40 až 50 dolarů. Nové zprávy a události byly tedy pro trh překvapivé.

V korunovém vyjádření zlato vyskočilo až na 46 tisíc za unci. Tam bylo naposledy v březnu 2022, kdy reagovalo na vpád Ruska na Ukrajinu.

V pozadí pohybu zlata stál strach z pokračujícího napětí na Blízkém Východě. K obavám z války se navíc přidaly i spekulace, že americká centrální banka skončí se zvyšováním úrokových sazeb. Šéf centrální banky totiž prohlásil, že výnosy dluhopisů vyskočily tak, že dostatečně utáhly měnové podmínky v ekonomice, a že možná není třeba zvyšovat úrokové sazby.

Fundamentální analýza příštího týdne

Ve čtvrtek vyjde v USA HDP za 3Q. Trh očekává zrychlení z 2,1 % na 4,1 %. To není dobrá zpráva pro zlato. Ukazuje to totiž, že vyšší úrokové sazby ekonomiku zatím neničí. Stejnou zprávu přinese deflátor, který vyskočí na 2,5 % z 1,7 %.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza říká, že je čas nakupovat zlato, a to ne ve smyslu jen trošku, ale doporučuje hodně. Všechny technické indikátory říkají, že se má nakupovat. Jen některé říkají, že je zlato překoupené, což znamená, že by mohla přijít korekce. Ta by mohla přijít, pokud zlato dosáhne hladiny 2000 dolarů za unci. Tam je silná hladina odporu. Je otázkou, zda nedojde k proražení hladiny 2000 dolarů. Pokud by byla proražena, pak je další hladina odporu kolem 2020 dolarů za unci. Hladina podpory je kolem 1950 dolarů

Sečteno a podtrženo, technická analýza říká, že zlato poroste, ale varuje před hladinou 2000 dolarů za unci, kde by se mohlo odrazit a korigovat. Fundamentální analýza říká pravý opak. Zlato by mohlo jít dolů. Očekávám proto ještě růst zlata a koncem týdne mírnou korekci. I tak bude zlato ale stále hodně nahoře.

Dlouhodobý výhled

Úrokové sazby ještě vzrostou, ale jen na krátko, očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku během zimy otočit směr. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank.

Proražení hladiny 2 000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz