Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata na počátku týdne poklesla na 1 935 dolarů za unci. Později se však trend otočil a vrátili jsme se na úroveň 1 975 dolarů za unci.

V korunách to ale vypadá trochu jinak. Cena zlata téměř celý týden klesala z 45 tisíc za unci na 44 tisíc. Vrátili jsme se tak tam, kde jsme byli v polovině října, takže nic dramatického. Nicméně přikupovat zlato za 44 tisíc je jistě příjemnější než za 45 tisíc.

V pozadí celého vývoje obchodování stála americká inflace. Spotřebitelské ceny rostly meziročně o 3,2 %, což je méně, než trh očekával. Trh náhle změnil očekávání. Jen 10 % investorů věří, že Fed ještě zvýší úrokové sazby. Před zprávou o inflaci to bylo jen 28 %. To se samozřejmě projevilo na všech trzích od akcií až po zlato. Zlato potřebuje slyšet, že úrokové sazby už nevzrostou, což katapultovalo jeho cenu. K proražení hladiny 2 000 dolarů by však byla potřeba zpráva, že sazby půjdou dolů, což se očekává v květnu. Původně trh myslel, že sazby vzrostou v lednu a sníží se hned v květnu. To je šílenost.  To je možné jen proto, že v čele centrální banky nestojí ekonom, ale kamarád politiků.

Fundamentální analýza příštího týdne

Ve středu bude zveřejněn záznam z jednání bankovní rady Fedu. To naznačí, jak moc jsou členové názorově rozpolcení a co skutečně plánují. Poslední týdny jsou komplikované, když každý člen mluví jinak, a investoři se nemohou rozhodnout, komu věřit, což trhy výrazně ovlivňuje. Zpráva může trhy zaskočit, ale také uklidnit. Osobně se kloním k názoru, že zpráva naznačí neochotu zvyšovat sazby. Nicméně nedivil bych se, kdyby z toho vyplynulo, že květen jako termín pro otočení měnověpolitického kormidla je příliš brzy.

Technická analýza příštího týdne

Z pohledu technické analýzy by cena zlata v nejbližších dnech mohla ještě klesnout. Nicméně brzy by podle mě mělo dojít ke změně názoru, protože týdenní analýza jednoznačně doporučuje nákup. Očekávám však jen mírný růst, protože RSI je neutrální. První support vidím u hladiny 1 930 dolarů za unci a hladinu odporu až kolem 2 000 dolarů za unci. Tuto hladinu bude těžké překonat.

Sečteno a podtrženo, očekávám, že ceny zlata ještě poklesnou, aby následně opět rostly. Z většího nadhledu tedy nezaznamenáme velkou změnu. Cena by se měla pohybovat v širokém intervalu 1 930 až 2 000 dolarů za unci.

Dlouhodobý výhled

Úrokové sazby už nevzrostou. Očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku během jara otočit směr. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank.

Proražení hladiny 2 100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz