Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata vyjádřená v dolarech počátkem týdne stagnovala kolem 1780 dolarů za unci. Netrpělivě se čekalo na data o inflaci a hlavně na zasedání americké centrální banky. Zpráva, že americká inflace činila v listopadu jen 7,1 %, zatímco trh čekal růst o 7,3 %, zlato naprosto katapultovala. Lidé začali spekulovat o tom, že růst úrokových sazeb brzo skončí. Během chvilky bylo zlato na 1820 dolarech za unci. Tady se růst zastavil. Celou středu trh vyčkával na americkou centrální banku. Studená sprcha vykropila investory ve chvíli, kdy šéf americké centrální banky prohlásil, že zvyšování úrokových sazeb skončí na vyšších hodnotách, než se dnes očekává. To trh vyděsilo. Řada lidí začala od zlata utíkat. Ceny postupně klesaly a vrátily se ještě o trochu níž, než byly počátkem týdne.

Korunová cena zlata se mezitím vyvíjela trochu jinak než dolarová. Počátkem týdne stagnovala, aby po zveřejnění inflace vyskočila na 41 600 Kč za unci. Tady se vývoj otočil. Cena začala pomalu klesat. Ve čtvrtek už byla na 40 400 Kč za unci. Tím se vrátila tam, kde byla naposledy v říjnu.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu nás příští týden nic nečeká. Vyjde minimum statistik. Centrální bankéři si už budou z velké části užívat Vánoce. Trh se bude chystat na pokles aktivity, s nímž přijde i pokles likvidity.

Technická analýza příštího týdne

Ty technické indikátory, které ukazují krátkodobější výhled, otočily a doporučují zlato k prodeji. Naopak indikátory, které jsou dlouhodobější, jsou buď neutrální, nebo doporučují zlato k nákupu.  Pro mě je klíčové, že Index relativní síly tvrdí, že zlato není ani překoupené, ani přeprodané. MACD doporučuje zlato k nákupu.

Z pohledu bariér je nejbližší bariéra směrem nahoru kolem 1820 dolarů za euro. Neočekávám, že bude proražena. Směrem dolů je nejbližší bariéra kolem 1745 dolarů. Ani její proražení v nejbližším týdnu nečekám.

Sečteno a podtrženo, technické indikátory ukazují nejprve mírný pokles ceny zlata, který následně vystřídá korekce. Z většího nadhledu nás tedy čeká stagnace. Trh bude postupně přecházet do vánočního módu.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Tento fakt bude dlouhodobý růst ceny zlata brzdit.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz