Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Tento týden cena zlata až do čtvrtka klesala. Zatímco v pondělí ráno byla na 1965 dolarech, ve čtvrtek byla už skoro na 1925 dolarech. Tam se však skokově odrazila a zamířila zpět na 1965 dolarů za unci. Z nadhledu týdne se tak vlastně nic nedělo a zlato stagnovalo.

V korunách cena zlata poklesla z pondělních 43 400 Kč za unci na čtvrtečních 42 200 Kč. Zde se odrazila a vyšplhala se na 42 700 Kč. V porovnání s pondělím jsme tedy stále níž.

V pozadí poklesu ceny zlata stálo to, že americká centrální banka sice nezvýšila své úrokové sazby, ale signalizovala, že růst úrokových sazeb nekončí. Trh tak posunul svá očekávání ohledně snížení úrokových sazeb do vzdálenější budoucnosti.

Brzo však trh otočil očekávání s tím, že se mu zdá americká inflace už rozumně nízká a že výhledu vyšších sazeb nevěří. Navíc vyšší než očekávaný počet lidí žádajících o dávky v nezaměstnanosti spolu se slabou průmyslovou výrobou nejsou argumentem pro vyšší sazby. Krom toho Čína snížila své úrokové sazby. Očekává se tím její oživení a také hlad po surovinách včetně zlata.

Ponechat úrokové sazby na stávajících hodnotách a pak je zvýšit mi přijde hloupé. Jako centrální bankéř bych zvedl sazby buď hned, nebo nikdy. Nemá smysl na něco čekat. Nezvednutí sazeb proto chápu tak, že už se více zvedat nebudou.

Fundamentální analýza příštího týdne

Týden bude chudý na nová data. Kurzem mohou ale pohnout projevy šéfů americké centrální banky. Očekávám, že neřeknou nic nového. Asi nás budou chtít přesvědčit o tom, že je potřeba mít úrokové sazby nad inflací, což jim bude málokdo věřit.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory jsou ohledně zlata optimistické. Mělo by růst. Velký růst ale nečekám. Čtvrteční nárůst byl dost výrazný.  Hladinu podpory přitom vidíme kolem 1925 dolarů za unci a hladinu odporu kolem 2000 dolarů za unci. V tomto intervalu bychom se měli během týdne držet.

Sečteno a podtrženo, cena zlata má nyní více prostoru k růstu než k poklesu. O překonání kulaté hladiny 2000 dolarů pohybujeme. Je ale dost možné, že bude tato hladina testována.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde stále riziko recese nebo dokonce bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2200 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz