Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

V první polovině týdne cena zlata klesala z 1930 až skoro k 1900 dolarů za unci. Následně však přišla korekce a koncem týdne se pohybujeme těsně pod 1920 USD. Týden tak zlato končí trochu níž, než ho začalo.

V korunách vypadal vývoj podobně. Jen koncem týdne přišla korekce větší než v dolarech. V číslech to znamená, že jsme začali na 43 800 Kč za unci a skončili na 44 000 Kč.

Počátkem týdne dostalo zlato ránu od inflace. Tam se očekával meziroční růst o 3,6 % a místo toho byl 3,7 %. To investory znervóznělo, jestli náhodou nezačne Fed opět přemýšlet o zvýšení úrokových sazeb. Trh totiž aktuálně nepočítá se zářijovým zvýšením sazeb. Nicméně připravuje se na růst v listopadu či prosinci, což by bylo nejspíš poslední zvýšení sazeb. K pravděpodobně poslednímu zvýšení úrokových sazeb dospěla ve čtvrtek Evropská centrální bank.  Mně přijde, že to není dobrý krok. Vyšší úrokové sazby potřebují více času, aby se v ekonomice projevily.

Fundamentální analýza příštího týdne

V úterý vyjde inflace v eurozóně. Meziměsíčně bude výrazně růst. To není dobré pro zlato. Ve středu začíná zasedání Fedu. Očekává se, že nezmění sazby, což je pro zlato lehce pozitivní. Kdyby ale zvedli sazby, cena by se výrazně propadla.

Technická analýza příštího týdne

Pohled technické analýzy je drsný. Počítá s tím, že z pohledu dnů bude zlato klesat a z pohledu týdnů bude stagnovat až mírně klesat. Technicky jsou před zlatem tyto hladiny podpory a rezistence: Podpora bude kolem 1900 dolarů a rezistence kolem 1937 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, mám ze zlata v příštích dnech špatný pocit. Zlato potřebuje vidět něco, co vykreslí ekonomiku ve špatné barvě. To teď není vidět. Očekávám proto v příštím týdnu pohyb zlata v intervalu 1900 až 1937. Zlato bude opět testovat hladinu 1900 dolarů za unci. Tu ale zatím neprorazí. Až tak dobře americké ekonomice není.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA se blíží konci. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem centrálních bank.

Proražení hladiny 2 000 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz