15.4.2023

Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata během týdne rostla z hodnot kolem 1990 dolarů až skoro na 2050 dolarů. V pátek však začala cena rychle padat. Týden tak zakončilo zlato na 2005 dolarech. Nakonec tedy rostlo, ale nikoli tak moc, jak se ještě ve čtvrtek zdálo.

V korunovém vyjádření můžeme mluvit o stagnaci. V úterý a ve středu cena zlata rostla ke 43 400 Kč za unci. V pátek však cena poklesla k 42 600 Kč za unci.

Počátkem týdne rostly sázky na to, že americká centrální banka kvůli uspokojivému vývoji inflace (5 % meziročně) už nezvýší své úrokové sazby. Svou roli sehrály i obavy z recese. To vše tlačilo zlato k novým rekordům. V pátek však zlatu přistřihli spekulanti křídla. Jeden z členů vedení americké centrální banky (Christopher Waller) totiž prohlásil, že by si i přes slabší inflaci přál vyšší úrokové sazby. Vyšší úrokové sazby jsou ale pro zlato špatné. Proto ten páteční propad.

Fundamentální analýza příštího týdne

Tento týden bude ve znamení projevů. Svou řeč pronesou členové vedení Fedu - Bowman, Waller, Mester, Bostic a Cook. Žádné zásadní statistiky nevyjdou. Trh tak bude posuzovat jen slova. Poslední týden ukázal, jak moc jsou trhy na slova citlivá. Ch. Waller sice signalizuje růst sazeb, podle mě to ale není rozumné. Předpokládám, že jiní členové bankovní rady budou mít opačný názor než Waller. Vidím proto prostor pro růst zlata.

Technická analýza příštího týdne

Technické indikátory říkají, že počátek týdne by mohl být pro zlato ještě špatný. Z nadhledu týdne by ale mělo zlato růst. Index relativní síly i MACD jsou optimistické.

Z pohledu hladiny odporu a podpory se domnívám, že zlato se bude během týdne pohybovat v intervalu 1980 až 2050 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, tento týden bude vrtkavý. Centrální bankéři si budou hrát s očekáváním trhu. Zlato proto může skákat nahoru a dolů. Trend ale zůstává nezměněný, zlato půjde mírně nahoru.

Dlouhodobý výhled

Růst úrokových sazeb v USA končí. To je dobrá zpráva pro zlato. Dokonce je zde riziko bankovní krize. I to je dobrá zpráva pro zlato. S krizí by měly úrokové sazby klesnout.

Navíc velká poptávka přijde ještě od centrálních bank, které budou chtít být méně závislé na americkém dolaru. V dlouhodobém horizontu proto u zlata čekám růst. Proražení hladiny 2100 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora