Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata vyskočila z pondělních 2 000 $ za unci až na rekordních 2 070 $ za unci. Tak vysoko ještě nikdy nebyla. V korunách je vývoj podobný jako v dolarech, z hladiny 44 600 Kč za unci se zlato vyšplhalo až na 46 300 Kč za unci. V korunách sice nepadl rekord, ale byli jsme mu blízko. V každém případě za poslední rok vyskočila korunová cena zlata o 12,9 %. To je vzhledem k vysoké likviditě a zároveň jistotě, že nespadne na nulu, luxusní výsledek. Akcie se mohou jít zahrabat.

V pozadí růstu ceny zlata stojí to, že trh začal ve větší míře sázet na pokles úrokových sazeb v USA v příštím roce. Nic konkrétního za tím není. Prostě jen očekávání podobná těm, která vidíme na trzích kryptoměn.

Fundamentální analýza příštího týdne

V pondělí vyjdou v USA objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, kde zaznamenáme výrazný pokles. To by mohlo mnoho investorů vylekat, protože to signalizuje, že v ekonomice začínají být problémy. To lze vykládat jako argument pro snížení úrokových sazeb.

Technická analýza příštího týdne

Technická analýza jasně říká, že z pohledu dnů by měla cena zlata ještě výrazně růst. Z pohledu týdnů dostáváme podobný obrázek, nenacházím ani jediný indikátor, který by doporučoval zlato k prodeji. Z pohledu technických bariér vidíme silnou hladinu podpory kolem hladiny 2 000 $ za unci, naopak hladina odporu se nachází až kolem 2 100 $ za unci. S proražením této úrovně však do konce roku ještě nepočítám.

Sečteno a podtrženo, lze očekávat, že zlato během příštího týdne ještě trochu povyroste. Nicméně prostor k růstu je značně omezený, protože je před námi dobře bráněná hladina 2100 $ za unci, kterou půjde jen těžko překonat. V každém případě zlato už letos vydělalo dost a není nutné více tlačit na pilu.

Dlouhodobý výhled

Úrokové sazby už podle mě nevzrostou. Očekávám, že vývoj ekonomiky donutí centrální banku během jara otočit směr. To je dobrá zpráva pro zlato. Dobré je i to, že se do hry vrátily sázky na recesi. To by zlatu pomohlo. Pomáhat bude i neutuchající zájem o zlato ze strany centrálních bank. Dolar už není ve světě financí tím, čím býval. Postavení USA jako jasného hegemona už není tak neotřesitelné, jako bylo před třiceti lety.

Proražení hladiny 2 200 dolarů za unci je jen otázkou času.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz