Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Během září měla cena zlata tendenci klesat, až úplně poslední zářijový den dosáhla hladiny 1725 dolarů za unci, kde byla naposledy počátkem září. Téměř celý zářijový růst tím byl vymazán. Hladina 1725 se ukázala být překvapivě silnou bariérou. Trh se zde odrazil a zlato během jediného dne umazalo ztráty jednoho týdne. V dalších dnech růst ceny zlata pokračoval až ke hladině 1769 dolarů. Zlato tak končí týden dražší, než ho začalo.

Koruna k dolaru mezitím v posledních dnech slábne. Zatímco začátkem týdne byla kolem 21,70 CZK/USD, koncem týdne byla už na dosah hladiny 22,00 CZK/USD. Koruna tak hnala korunovou cenu zlata výš. O tom, že je koruna k dolaru slabá, svědčí i 100denní průměr. Ten činí 21,46 CZK/USD.

Co stálo za růstem ceny zlata z fundamentálního pohledu?

Za prvotním skokem zlata k vyšším hodnotám stojí vyjádření americké ministryně financí Janet Yellenové, podle které hrozí, že za pár dní (konkrétně 18. října) dojde k dosažení dluhové brzdy a stát nebude moci proplácet své závazky. To investory vyděsilo. Spěchali proto do bezpečného zlatého přístavu. Kolem hladiny 1770 dolarů se vliv Yellenové vyčerpal. Tady začaly proti zlatu působit dluhopisy. Jejich výnosy vyskočily na dlouhodobé rekordy a v porovnání se zlatem vypadaly atraktivně. Navíc trh se začal připravovat na data z trhu práce, kde očekává výsledek volající po vyšších úrokových sazbách americké centrální banky.

Fundamentální analýza

V pátek vyjde v USA statistika z trhu práce. Míra nezaměstnanosti by měla klesnout na 5,1 % a mělo by vzniknout více pracovních míst. S těmito daty však trh již počítá a jsou odraženy v kurzu dolaru, dluhopisech i ceně zlata. Jen případný větší pokles nezaměstnanosti by snížil cenu zlata. Naopak stagnace nezaměstnanosti by znamenala, že je zvýšení úrokových sazeb v USA v nedohlednu, a proto by šlo zlato výš. Další významná statistika vyjde až ve středu. To bude v USA zveřejněna spotřebitelská inflace. Trh očekává, že vyskočí mezimesíčně o 0,3 %. To je hodně a rozhodně to volá po vyšších úrokových sazbách. Z fundamentálního pohledu má tak zlato více prostoru k poklesu než k růstu.

Technická analýza

Z pohledu klouzavých průměrů je zlato stále levné. Nachází se skoro o třicet dolarů níž, než činí 200denní průměr a skoro o 40 dolarů než činí 100denní průměr.

Při pohledu na trendové linie vidíme, že v rámci střednědobého oslabujícího obchodního kanálu vznikl nový obchodní kanál, který je ovšem posilující. Před zlatem se tak objevila nová bariéra a to kolem hladiny 1780 dolarů za unci. Pokud bude proražena, je další bariéra až kolem 1805 dolarů.

Index relativní síly (RSI) tvrdí, že nyní je trh v rovnováze. Zlato není ani tzv. překoupené, ani tzv. přeprodané. 4. listopadu vydal MACD nákupní signál a stále doporučuje zlato držet. I on sází na to, že zlato půjde k 1780 dolarům.

Z technického pohledu má tedy zlato více prostoru k růstu než k poklesu.

Ve svých závěrech tak jde fundamentální pohled proti technickému. To znamená, že během týdne bude zlato dost skákat, ale nakonec skončí na podobných hodnotách, jako začalo.

Výhled pro konec roku

Při pohledu na trh se zlatem z většího nadhledu vidíme lehce klesající trend. Ten dává zlatu do konce roku prostor k pohybu v intervalu 1600 až 1850 dolarů za unci. Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné.

Vladimír Pikora