Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata šla během týdne postupně dolů. Zatímco v pondělí byla ještě kolem 1760 dolarů za unci, ve čtvrtek už klesla na 1725 dolarů. Z většího nadhledu se tak vrátila tam, kde byla naposledy 9. srpna. Nejedná se tedy o nějaký dramatický propad.

Co stojí za poklesem ceny zlata?

Z velké části to je dolar. Ten sílí s vidinou vyšších úrokových sazeb. Výhled úrokového diferenciálu vůči euru mu nahrává. Amerika může totiž zvyšovat úrokové sazby, zatímco Evropa kvůli astronomickému dluhu Itálie a Řecka nemůže. Silnější dolar tak částečně kompenzuje propad zlata. Reálně se tedy cena pro lidi z nedolarových oblastí tak výrazně nemění. To vidíme i v korunách. Zatímco v pondělí byl kurz v jednu chvíli 21,55 CZK/USD, ve čtvrtek byl už nad 22,00 CZK/USD.

Úrokové sazby a jejich výhled se neprojevují jen v kurzu dolaru, ale i v samotném zlatu. Platí totiž úměra, že čím jsou úrokové sazby vyšší, tím je zlato níž, protože na rozdíl od dluhopisů nenese žádný výnos. Vysoká inflace však v USA i jinde ve světě volá po vyšších úrokových sazbách. Třeba ČNB zvýšila ve čtvrtek své sazby o překvapivě vysokých 0,75 procentního bodu.

Technický pohled na zlato:

Aktuální hodnoty zlata lze považovat za zajímavé k nákupu, protože 20denní průměr činí 1775 a 200denní průměr je dokonce těsně nad 1800 dolary. Pohledem technické analýzy se už podle indexu relativní síly blížíme k bodu, kdy bude zlato tzv. přeprodané a zralé na korekci směrem nahoru. Ano, hladina 1725 může působit jako bariéra, kde se kurz odrazí. Pokud by to tak nebylo a hladina 1725 byla úspěšně proražena, šel by kurz až na 1700 dolarů za unci. Další bariéra je pak až kolem 1680 dolarů.

Opatrnější investor může využít jako indikátor technické analýzy MACD. Tento indikátor zatím nevyslal nákupní signál a doporučuje ještě vyčkávat na nižší cenu. Zdá se, že řada spekulantů takto vyčkává a nechává zlato ještě více klesnout.

Výhled na týden

Pro příští týden budou klíčová nová data a hlavně slova centrálních bankéřů. Předpokládám, že většina bankéřů bude naznačovat růst úrokových sazeb. To nebude pro zlato dobré. Podobně nepříznivě vyzní i růst průmyslových zakázek v USA. Většímu propadu zabrání v úterý pokles indexu PMI.

Ačkoli při pohledu na průměr a aktuální kurz se zdá zajímavé zlato nakoupit, při pohledu na trend, se zdá lepší počkat, protože od 6. září se nacházíme v oslabujícím obchodním kanále, který žene dolar až ke hladině 1680 dolarů za unci. Případná korekce k vyšším hodnotám bude proto jen krátkodobá a nevystoupá nad 1750 dolarů. Za týden tak nebude cena zlata daleko od současné hodnoty.

Výhled pro konec roku

Při pohledu na trh se zlatem z většího nadhledu vidíme lehce klesající trend. Ten dává zlatu do konce roku prostor k pohybu v intervalu 1600 až 1850 dolarů za unci. Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.