Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato řadu dní poskakovalo kolem hladiny 1760 dolarů za unci. Ve středu však dostalo impuls a dokázalo prorazit bariéru 1785 dolarů za unci, aby ve čtvrtek už atakovalo hladinu 1800 dolarů, čímž se kurz vrátil na svůj 100denní průměr. Zlato je tak nyní ve střednědobé rovnováze. Už nelze označit za levné.

Co stálo za růstem ceny zlata z fundamentálního pohledu?

Inflační tlaky jsou v USA rekordní. Index spotřebitelských cen vyskočil v meziročním srovnání na 5,4 %, což je vysoko na inflačním cílem tamní centrální banky. Centrální banka tvrdí, že je to jen dočasný jev, a proto nezvedá úrokové sazby. MMF už ale vyzval přední centrální banky světa k tomu, aby si připravily plán pro případ, že inflace nebude jen dočasná, ale bude trvalá. Ti, co se bojí inflace, proto nakupují zlato jako záchranu.

Fundamentální analýza příštího týdne

Americké maloobchodní tržby by měly meziměsíčně poklesnout, což je dobrá zpráva pro zlato, protože oddaluje datum, kdy se americká centrální banka odhodlá zvýšit své úrokové sazby. Podobně vyzní i v pondělí zveřejněný index průmyslové výroby. Fundamentálně by tak mělo zlato příští týden růst.

Technická analýza příštího týdne

Podle indexu relativní síly je zlato v rovnováze. Není ani překoupené, ani přeprodané. Index MACD doporučuje zlato držet, protože vidí prostor pro další zdražení. Nejbližší bariéra je přitom kolem hladiny 1830 dolarů za unci. Tím by se zlato dostalo k hodnotám z počátku září. Z pohledu obchodních kanálů se nyní zlato nachází v krátkodobém rostoucím kanále. Za týden by tak mělo být mírně dražší než dnes.

Ve svých závěrech se tak fundamentální pohled shoduje s technickým. To znamená, že za týden by mělo být zlato dražší než dnes.

Výhled pro konec roku

Znervózňující jsou zprávy o narušování taiwanského vzdušného prostoru. Zdá se, že s tím jak roste moc Číny, je taiwanská nezávislost dlouhodobě neudržitelná. Pokud by došlo k obsazení Taiwanu podobně, jako tomu bylo s Krymem v případě Ruska, jistě by se to odrazilo na finančních trzích a zlato by jako bezpečný přístav vyskočilo nahoru.

Při pohledu na trh se zlatem z většího nadhledu vidíme lehce klesající trend. Ten dává zlatu do konce roku prostor k pohybu v intervalu 1600 až 1850 dolarů za unci. Úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné.

Vladimír Pikora