Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Zlato šlo během uplynulého týdne každý den maličko nahoru. Od hladiny 1920 dolarů za unci se v pátek odrazilo a šlo až ke hladině 1970 dolarů za unci, kde se zastavilo. 100denní průměr ceny zlata přitom vzrostl na 1862 dolarů za unci.

Za zdražením zlata stálo to, že strach z rekordní americké inflace a vlekoucí se války na Ukrajině převážil nad strachem z vyšších úrokových sazeb americké centrální banky.

Americká inflace se mezitím vyšplhala na 8,5 %. Slova centrálních bankéřů byla měkčí, než jsem čekal. Člen bankovní rady Fedu Charles Evans pronesl, že by se nebránil tomu, kdyby do konce roku vyskočily úrokové sazby mezi 2,25 a 2,5 %.

Korunová cena zlata

Korunová cena zlata se postupně zvyšovala z hladiny kolem 43 400 až nad 44 000 Kč. Tím se cena vrátila tam, kde byla v první polovině března. Růst ceny zlata v korunách brzdil kurz koruny k dolaru, který během týdne mírně zpevnil. V každém případě z většího nadhledu je zlato nyní drahé, protože 20denní průměr činí 43 300 Kč.

Fundamentální analýza příštího týdne

Kvůli svátkům bude po několik dní klid. V úterý a ve středu bude opět mluvit člen bankovní rady Fed Evans. Evans tak bude mít několikáté vystoupení v řadě za sebou. Musel by se popřít, aby řekl něco jiného než tento týden, a proto jsou jeho slova v kurzu již započtena. Fundamentálně není důvod ke změně kurzu.

Technická analýza příštího týdne

Zvýšená poptávka po zlatu žene index relativní síly nahoru. Prostor pro další zvýšení ceny zlata se tím snižuje. MACD však zlato doporučuje nakupovat. Nejbližší hladina podpory je na hodnotě 1920 dolarů. Ta se už několik týdnů drží jako neprorazitelná. Naopak hladinu odporu lze čekat kolem 2000 dolarů za unci.

Sečteno a podtrženo, zlato by mělo nyní stagnovat v intervalu 1920 až 2000 dolarů.

Dlouhodobý výhled

Světu hrozí kvůli válce výraznější stagflace, než mnozí čekali. Stagflace přitom byla v minulosti příhodná pro komodity a zejména pro zlato. Bude záležet na vývoji konfliktu na Ukrajině. Čím déle bude válka trvat, tím větší stagflace bude.

Jestliže je zlato vnímané jako nástroj zabezpečující nás před negativními dopady inflace, měla by jeho cena ještě fundamentálně růst. Inflace je přitom v eurozóně nejvyšší od jejího vzniku a bude hůř. Jestliže bude inflace rekordní, měla by být rekordní i cena zlata.

Ve prospěch zlata bude hrát i rekordní dluh. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato. Na druhou stranu úrokové sazby půjdou postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Růst úrokových sazeb tak bude bránit výraznému zdražení zlata.

Vladimír Pikora