Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Cena zlata od začátku roku vzrostla. Zatímco rok začala cena zlata kolem 1825 dolarů za unci, v pátek odpoledne byla už kolem 1860 dolarů za unci. Zlato je tak nejdražší od června loňského roku. V korunách není nárůst ceny zlata ale tak dramatický. Začátek roku jsme zahájili na 41 200 Kč za unci, abychom v pátek odpoledne byli kolem 42 000 Kč za unci. Cena zlata se tak v korunách vrátila jen tam, kde byla naposledy v říjnu.

V pozadí růstu ceny zlata stojí to, že nové statistiky spolu s vyjádřeními vlivných spekulantů vytvořily na trhu přesvědčení, že úrokové sazby v USA ještě vzrostou, ale jen málo. Zatímco původně většina trhu předpokládala, že úrokové sazby vyskočí po příštím zasedání Fedu o půl procentního bodu, dnes se mluví jen o čtvrtině procentního bodu. Trh je přesvědčen, že inflační tlaky slábnou a že už není nutné výrazně zvýšit sazby.

Fundamentální analýza příštího týdne

Trh bude čekat na úterní vystoupení šéfa americké centrální banky. Všichni budou čekat na dvě informace: a) o kolik příště zvedne centrální banka své úrokové sazby, b) kde bude vrchol úrokových sazeb. Já mám z prezidenta centrální banky pocit, že on nemá stejný názor jako trh, a tudíž bych se nedivil, kdyby trh zchladil a ceny trochu klesly. Ve čtvrtek vyjde spotřebitelská inflace v USA, která nejspíš ukáže slábnutí inflačních tlaků, což zase zlato podpoří.

Technická analýza příštího týdne

Je to zajímavé. Zlato je drahé a přitom technická analýza doporučuje zlato k dalšímu nákupu. Pro mě je klíčový Index relativní síly. Ten se blíží hodnotě 70 bodů, kde lze považovat komoditu za překoupenou. Nicméně tuto metu zlato ještě nedosáhlo. MACD je na tom podobně. I tady je vidět nákupní doporučení.

Sečteno a podtrženo, technické faktory potlačí zlato ještě nahoru, fundamentální ho naopak budou brzdit. Očekávám během týdne proto stagnaci až mírný růst ceny.

Dlouhodobý výhled

Z většího nadhledu jdou proti sobě dva faktory: inflace a úrokové sazby.

Inflace bude rekordní. Lidé mají přitom z velkého nadhledu tendenci utíkat ke zlatu jako uchovateli hodnoty.

Nicméně proti půjde fakt, že úrokové sazby ještě vzrostou. Zlato žádné úroky nenese, a proto ho bude řada lidí prodávat. Tento fakt bude dlouhodobý růst ceny zlata brzdit.

Není pochyb o tom, že klíčové ekonomiky směřují do stagflace. Stagflace přitom omezuje prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. To nahrává zlatu. V dlouhodobém horizontu několika let proto u zlata čekám růst.

Vladimír Pikora

V případě zájmu o konzultaci, se na mě můžete obrátit na:

776 888 228

vladimir@pikorainvest.cz