Kde byla cena zlata v posledním týdnu?

Trh tento týden vyděsila americká inflace. Zlato díky ní rostlo neuvěřitelných šest dní v kuse, až se dostalo na pětiměsíční maximum. Americká inflace je totiž podle posledních čísel nejvyšší za více než 30 let, když dosáhla na překvapivých 6,2 %. Řada lidí začala sázet na zlato jako na ochranu před rekordní inflací, což zvýšilo poptávku i ceny. Nicméně tento pohled nemají všichni, část lidí tvrdí, že je inflace tak vysoká, že se do hry vrací spekulace na růst úrokových sazeb, což je pro zlato naopak špatné, protože na rozdíl od dluhopisů nenese žádný úrok. Tento faktor ukončil koncem týdne růst cen zlata. Nicméně názory investorů jsou vrtkavé. Někteří se naopak domnívají, že je sice vysoká inflace, ale ekonomika potřebuje další pomoc, a proto úroky nemohou jít v dohledné době nahoru.

Prudký růst dolarové ceny zlata se projevil i v korunové ceně. Zatímco počátkem října stála unce zlata kolem 38 000 Kč, tento týden se na chvíli dostala nad 41 000 Kč. Tam byla cena naposledy na úplném začátku letošního roku.

Fundamentální analýza příštího týdne

Z fundamentálního pohledu bude pokračovat diskuse o tom, zda je nárůst spotřebitelských cen jen dočasný a centrální banka na něj nemusí reagovat, nebo je trvalý a centrální banka musí zasáhnout vyššími úrokovými sazbami. Podle mnoha lidí za vše může Covid 19, který způsobil narušení dodavatelských řetězců. Jakmile skončí, vše se vrátí do starých kolejí včetně cen. Jenže to je velmi nejistý scénář.

Úterý bude bohaté na statistiky. Vyjde index průmyslové výroby, který by měl vykázat zlepšení. Dobře dopadnou i data z nemovitostního trhu. Naopak maloobchod skončí pesimisticky. To v celku vyznívá neutrálně pro zlato. Klíčové budou projevy členů vedení americké centrální banky a hovořit budou skoro všichni. Předpokládám, že se budou snažit trhy uklidnit, což by mělo cenu zlata snížit.

Technická analýza příštího týdne

Z technického pohledu je zlato nyní drahé. Je vysoko nad svým 100denním průměrem a podle indexu relativní síly je překoupené. MACD však zlato stále doporučuje k nákupu. Je pravdou, že nejbližší bariérou je až hladina 1900 dolarů za unci. Zlato tedy ještě může poskočit výš. Velký skok to ale nebude.

Sečteno a podtrženo, čekám volatilní týden. Zlato bude mít zprvu ještě prostor pro růst. Brzo však přijde mírná korekce vyvolaná slovy centrálních bankéřů.

Výhled pro konec roku

Při pohledu na trh se zlatem z většího nadhledu vidíme lehce klesající trend. Ten dává zlatu do konce roku prostor k pohybu v intervalu 1725 až 1920 dolarů za unci.

Úrokové sazby půjdou v delším horizontu postupně nahoru, to bude pro zlato nepříznivé a mělo by být ještě levnější. Ve prospěch zlata bude hrát naopak rekordní dluh, proto čekám, že za rok bude cena na podobných hodnotách jako dnes. Kauza Evergrande nebude jediná. Podobně předlužených podniků bude více, a čím více bude svět vyděšen z předlužení, tím lépe pro zlato.

Velmi dlouhodobý pohled na zlato je optimistický. Zlato by mělo jít výš s tím, jak mnohé centrální banky (třeba ECB) nebudou schopny plně opustit pumpování peněz do ekonomiky. V mnoha ekonomikách vznikly tzv. zombie firmy, které neunesou návrat úrokových sazeb k normálu a nízké či záporné sazby budou pro zlato dlouhodobě výhodné.

Vladimír Pikora